Hlavní obsah

Zaměstnavatelé se obávají nevidomých

Právo, kil

Nevidomí lidé nejčastěji pracují jako maséři, košíkáři, lepí krabičky nebo dělají jinou manuální práci. Většinu firem vůbec nenapadne zaměstnat je prací na počítači, přitom oni bez problémů fungují na internetu, spravují on-line databáze, píšou ve Wordu či dokonce programují.

Foto: Profimedia.cz

Nevidomí lidé nejčastěji pracují jako maséři.

Článek

„Měl jsem to štěstí, že jsem se náhodou na akci pro vodící psy seznámil s manažerkou firmy Advantage Consulting, která mi řekla o výběrovém řízení na pozici HR konzultanta. Na pohovoru jsem mohl přímo před majitelkou personální agentury předvést, jakým způsobem dokážu pracovat na počítači a že běžnou práci jsem schopen zastat velmi dobře. Hodně nevidomých tuhle šanci nikdy nedostane, a proto zůstávají bez práce a sociálně izolovaní doma,“ popsal své zkušenosti Pavel Michelfeit, který nakonec ve výběrovém řízení uspěl. Na starosti má dnes už třetím rokem databázi kandidátů, kterou sám aktualizuje na základě příchozích životopisů. Ty mu přes sluchátka předčítá ve zrychlené formě speciální čtecí program.

Software, který umí číst nahlas

„Nikdy by mě nenapadlo, co všechno nevidomý člověk dokáže. Až díky Pavlovi, který měl tu odvahu přijít k nám na pohovor a předvést, jak na počítači pracuje, jsem zjistila, že existuje software, který umí číst nahlas vše, co na počítači dělají. Když vám od Pavla přijde e-mail, je perfektně zarovnaný a bez gramatických chyb. Vůbec by vás nenapadlo, že jej napsal nevidoucí člověk,“ popsala své zkušenosti Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka Advantage Consulting.

Účastní se rozvojových programů

Nevidomí zaměstnanci zde nejsou vyloučeni ani z dalšího vzdělávání a rozvoje. Účastní se nejrůznějších kurzů: například psaní všemi deseti, pokročilého Wordu, Excelu, komunikačních či obchodních dovedností. Posouvají se i v kariérním žebříčku, jako např. nevidomý Petr Adamec, který se ze správy databáze životopisů vypracoval k vyhledávání vysoce specializovaných pracovníků v oblasti IT.

Přístup zasluhující ocenění

Díky uvedenému přístupu a firemní filozofii získala loni Advantage Consulting hned dvě prestižní ocenění: Zaměstnavatel roku -– Stejná šance a TOP Odpovědná Firma – Cena veřejnosti.

„Přítomnost těchto lidí přinesla do našeho života více, než jsme si uměli představit. Stali se pevnou součástí naší firmy, nevynechají jedinou firemní akci ani teambuilding. Nelitujeme jediného dne, který jsme v práci s nimi společně strávili,“ zdůraznila Olga Hyklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám