Hlavní obsah

České ručičky ocenily nejlepší učně

Novinky, kil

Dvacet dva žáků učňovských oborů převzalo v uplynulých dnech zlatou plaketu Českých ručiček a čestné uznání. Soutěž vyhlašuje Jihomoravský kraj společně s ministerstvy školství, mládeže a tělovýchovy, zemědělství, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí a Hospodářskou komorou ČR. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy.

Foto: Profimedia.cz

Podpora učňovských oborů u nás dostala v minulých letech konkrétní podobu.

Článek

Přehlídka České ručičky vybrala v letošním roce 22 vítězů celorepublikových finále soutěží odborných dovedností, a to v oborech zahradník/zahradnice, kosmetička, kadeřník/kadeřnice, kuchař/kuchařka, číšník/servírka, cukrář/cukrářka, automechanik, autolakýrník, karosář, mechanik-seřizovač, obráběč kovů, zámečník, elektrikář-slaboproud, elektrikář-silnoproud, instalatér, klempíř, pokrývač, tesař, mechanik plynových zařízení, kominík, lesní mechanizátor a opravář zemědělských strojů.

Stipendia podporují zájem o studium

„Podpora učňovských oborů u nás dostala v minulých letech konkrétní podobu. Učni vybraných učebních oborů mohou již šestým rokem získat prospěchová stipendia. Obory, které jsou touto stipendijní politikou kraje podpořeny, jsme vybírali po konzultaci s úřady práce. Jak ukazují statistiky, jde o jeden z pobídkových faktorů při rozhodování o tom, na kterou školu podat přihlášku,“ uvedl při příležitosti předání cen hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ocenění práce pedagogů

Přehlídka České ručičky neopomíjí ani důležitou práci pedagogů, kteří jsou jedněmi z nejdůležitějších na cestě mladých učňů k potřebnému vzdělání a jejich motivaci. Z rukou předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky, hejtmana Michala Haška a ředitele Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy Josefa Hypra převzali ocenění také Zdeněk Andrýs ze Středního odborného učiliště Hradec Králové, Vladislav Košťál, ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Hradec Králové a Pavel Rubeš, který se aktuálně po své dlouholeté kariéře věnuje vývoji v oblasti zahradnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám