Hlavní obsah

AMSP je proti regulaci pracovních agentur

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svoji „troškou do mlýna“ k diskusi o připravovaných změnách zákona o agenturním zaměstnávání přišla i Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Ta zásadně nesouhlasí s návrhem další regulace agentur práce a považuje to za zcela chybný krok, který pouze nahrává černému trhu.

Foto: Profimedia.cz

Agentury práce v ČR ročně zaměstnají čtvrt milionu lidí.

Článek

Rozsah agenturního zaměstnávání v ČR představuje podle AMSP ČR pouhých 0,7% z celkového počtu zaměstnanců, což je výrazně menší podíl než v poměrně silně regulované EU, kde tento rozsah činí kolem 1,7%. Sama Evropská komise deklaruje, že agenturní zaměstnávání je přínosným a pevným prvkem trhu práce.

Zaměstnávají těžko zaměstnatelné lidi

Agentury práce v ČR ročně zaměstnají čtvrt milionu lidí, přičemž velkou skupinou agenturních zaměstnanců jsou nejen studenti, maminky na rodičovské dovolené, osoby 50+, ale i těžko umístitelní lidé, kteří jsou po výkonu trestu, mají problémy s návykovými látkami a u běžných zaměstnavatelů práci nenajdou.

Agentury práce přitom podléhají každé tři roky pravidelné kontrole GŘ ÚP při žádosti o obnovu povolení a jsou v každoročním pravidelném plánu kontrol inspektorátů práce v celé ČR. Za roky 2013 a 2014 jich inspekce práce zkontrolovala 1.091, tj. 2/3 celkového počtu, pochybení našla jen u 85 z nich.

Skutečným problémem jsou pseudoagentury

Problémem, který reálně existuje, jsou podle AMSP ČR tzv. pseudoagentury, které jsou až o 50% levnější než legální agentury práce. Zákon o zaměstnanosti totiž zakazuje při dočasném přidělování agenturním zaměstnancům uzavírat Dohody o provedení práce. Pseudoagentury je přesto uzavírají, čímž má pseudagenturní zaměstnanec o 11% vyšší čistý výdělek. Agentura práce nesmí s firmou uzavřít Smlouvu o dílo, pseudoagentury je standardně uzavírají. Díky kombinaci DPP a Smlouvy o dílo ušetří firma objednáním pseudoagentury 34% na odvodech z mezd, o 11% sníží hrubé mzdy, neplatí dovolenou ani nemocenskou. Tím v součtu ušetří až 50% mzdových nákladů.

Nekomplikovat život poctivým

„Začínáme podléhat lehké hysterii, v rámci které vidíme v agenturním zaměstnávání největšího nepřítele trhu práce. Přitom se jedná všude v Evropě o flexibilní nástroj pracovního trhu. Využívají ho jak firmy, které potřebují rychle měnit počty zaměstnanců podle zakázek, tak zaměstnanci, kterým tento způsob výdělku vyhovuje. Redukce podpory agenturního zaměstnávání a zvýšení regulací pouze posílí nelegální zaměstnávání, včetně tolik diskutovaného švarcsystému. Místo toho, abychom posílili kontroly vůči pseudoagenturám, které celý systém zneužívají, zkomplikujeme situaci těm poctivým,“ varuje Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám