Hlavní obsah

Výstava ukazuje historii řemesel na Klatovsku a v sousedním Chamu

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historii řemeslnictví a výroby v česko-německém příhraničí přibližuje výstava, která je nově k vidění ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech. Expozice je výsledkem badatelského projektu historiků z obou zemí nazvaného Made in Cham / Made in Klatovy.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jedna z vitrín patří kolovečské keramice.

Článek

„Výstava představuje nejvýznamnější výrobní lokality na Klatovsku a v okresu Cham. Pětadvacet míst z obou zemí vybralo několik odborníků. Lokalit jsme ale celkem zpracovali kolem tří a půl tisíc,“ řekl Právu vedoucí projektu a ředitel muzea Luboš Smolík.

Řemeslnická výroba si ve většině odvětví udržovala výsadní postavení do poloviny 19. století. Právě jeho počátkem v českých zemích i v Bavorsku odstartoval proces industrializace, který byl dovršen po roce 1875. Během tohoto období byly vybudovány základy tovární výroby.

Základní materiály: dřevo, kov, textil, kámen

„Tím základním, co se na venkově dělo, byla výroba ze dřeva i z kovu, pak následovaly textil, pletivo nebo kámen. Významné místo na Klatovsku mělo také sklářství,“ dodává Smolík.

Výstava se mimo jiné věnuje paličkování krajek, které se v šumavském Strážově datuje nejpozději k roku 1725, nebo dýhovým krabičkám pro sirky, které vznikaly zhruba od roku 1870 v Nemanicích-Staré Huti. Na své si přijdou i milovníci keramiky, obrazů, prádelnictví, starých hokejek, klatovských karafiátů, perlorodek na Otavě, rádií či saní.

K obživě sloužila i výroba hraček

Několik vitrín patří také hračkám z 18. až minulého století. „Obyvatelé chudinských předměstí zpracovávali různé dostupné materiály, jako byly hlína, kámen, sádra, suché větve, papír nebo vata. Lidé hračky připravovali především pro mikulášské a vánoční trhy, kde je prodávali,“ popisuje Smolík.

Expozice je k vidění ve výstavním sálu muzea do konce letošního srpna. Projekt finančně podpořila Evropská unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám