Hlavní obsah

Pracovníci s němčinou mají v západních Čechách výhodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se znalostí němčiny mají na trhu práce na západě Čech významnou výhodu. Německé firmy mají problémy se sháněním německy mluvících lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu Využití německého jazyka ve firmách, v němž odpovídalo 118 regionálních podniků s německým kapitálem a hospodářské komory z obou stran hranice.

Foto: Profimedia.cz

Díky ekonomickému oživení je velký zájem o odborníky s němčinou.

Článek

V Plzeňském kraji už se podle slov Richarda Brunnera z Obchodní a průmyslové komory Řezno usadilo 150 firem s německým kapitálem.

Žáci se opět učí němčinu

"Učit se německy se vyplatí především v regionech u hranic, jako je Plzeňský kraj. Jsem velice rád, že žáků středních škol, kteří se učí německy, přibývá," řekl německý velvyslanec v ČR Arndt Freytag von Loringhoven. Podle něj dosáhla loňská bilaterální obchodní bilance Německa a Česka 72 miliard eur, což je stejně jako obchod mezi Německem a Ruskem.

Hospodářské a obchodní komory odhadují, že v Česku zaměstnávají německé a rakouské firmy přes 150.000 lidí. Díky ekonomickému oživení je podle Loringhovena velký zájem o odborníky s němčinou. "Přitom za 20 let se počet německy se učících žáků snížil až na polovinu. Posledního 1,5 roku už se to ale zlepšuje," řekl.

Možnost „udělat kariéru“

„Znalost němčiny nabízí obrovský profesní potenciál a možnost kariérního růstu. A tady je třeba využít spolupráce s německými firmami v regionu," řekl krajský radní Jaroslav Šobr (ČSSD). Obchodní a průmyslová komora Řezno a Česko-německá obchodní a průmyslová komora vytvoří na západě Čech pracovní skupiny, které chtějí hlavně motivovat rodiče k většímu zájmu o němčinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám