Hlavní obsah

Část nezaměstnaných nemá o práci zájem

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost klesá a zároveň přibývá volných míst; letos v dubnu nabízely úřady práce 83 692 volných míst, což je proti stejnému období loni o 50 % více. Zaměstnavatelé mají o pracovníky stále větší zájem, zkušenosti personálních agentur však ukazují, že obsadit volné pozice není vůbec jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

Díky štědrým sociálním dávkám někteří nezaměstnaní práci odmítají.

Článek

„Aktuálně vysoká je poptávka po pracovnících do výroby (především v automobilovém průmyslu), skladnících, řidičích nákladních automobilů a napříč sektory o technicky zdatné pracovníky. Dále pak vidíme zvýšenou poptávku po operátorech call center, obchodních zástupcích nebo pracovnících v IT,“ říká Erik Švarcbach z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Štědré dávky lepší než hubená mzdy

Některé nabízené pozice ale nejsou svým charakterem vhodné pro určité skupiny nezaměstnaných – figuruje mezi nimi například práce s břemeny, třísměnný provoz atd. Znevýhodněny jsou především ženy s dětmi, které tvoří velkou část nezaměstnaných.

Část nezaměstnaných však nemá o práci zájem. „Na uvedených pozicích činí mzda okolo patnácti tisíc korun hrubého měsíčně a v mnoha případech je pro ně díky štědrým sociálním dávkám lepší zůstat v evidenci úřadu práce,“ dodává Švarcbach.

Ztratili pracovní návyky

Další skupinu těžko zaměstnatelných představují lidé vedení v evidenci úřadu práce více než dva roky. I když mohou nyní práci nalézt relativně snadno, nejsou schopni si ji udržet, protože ztratili pracovní návyky. Často se stává, že tito uchazeči po nástupu do zaměstnání velmi rychle ukončí pracovní poměr nebo mají neomluvené absence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám