Hlavní obsah

Novela zákona o agenturním zaměstnávání vyvolává rozdílné reakce

Novinky, kil

Chystaná novelizace zákona o agenturním zaměstnávání přinese podle Asociace poskytovatelů personálních služeb českým zaměstnavatelům problémy. Ztratí totiž potřebnou flexibilitu, což může způsobit nejen zvýšení nezaměstnanosti a snížení růstu ekonomiky, ale i růst šedé zóny zaměstnanosti.

Foto: Profimedia.cz

Více než třetina populace již má s agenturním zaměstnáváním zkušenost.

Článek

Agenturní zaměstnanci se využívají tam, kde je potřeba pokrýt sezónnost, jako například v oblasti logistiky při náporu před Vánocemi, nebo pro flexibilní vykrytí zakázek, které firma nemůže předpovídat. „Zavedením patnáctiprocentní kvóty a zákazem řetězení pracovních smluv by se současná flexibilita pracovního trhu výrazně narušila a dala by prostor šedé zóně zaměstnanosti. V ČR se už teď v široké míře provozuje tzv. zastřené zaměstnávání například pomocí družstev, smluv o dílo, švarc systému či jiných forem obcházení zákona,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, prezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS).

Místa, která by jinak nevznikla

Podle Hany Púllové, ředitelky personální agentury Randstad, která patří ke členům APPS, vytvářejí agentury pracovní místa, která by jinak neexistovala. Ze Zprávy o flexibilitě v práci 2014 zpracované uvedenou společností vyplynulo, že nemožnost agenturního zaměstnávání by až v 62 % případů vedla k tomu, že by daná pracovní pozice vůbec nevznikla. „V pouhých 26 % případů by firmy sáhly k nabídce trvalého pracovního poměru, a to je opravdu málo,“ tvrdí Púllová.

Češi se agenturám nebrání

Z nedávného šetření jiného člena APPS, personální agentury Grafton Recruitment, vyplývá, že více než třetina populace již má s agenturním zaměstnáváním zkušenost, ve většině případů pozitivní. I to je důvod, proč Češi nemají problém s akceptací této formy zaměstnávání: „Téměř 80% lidí, kteří byli v minulosti zaměstnaní přes pracovní agenturu, má s touto formou zaměstnání dobrou nebo spíše dobrou zkušenost. Mezi nejčastěji uváděná pozitiva patřilo pravidelné vyplácení mzdy, dobrá pracovní příležitost a dobré chování agentury. Z šetření dále vyplynulo, že tři čtvrtiny Čechů by bylo ochotno přijmout práci jako agenturní zaměstnanec,“ přiblížil Jonathan Hill, ředitel Grafton Recruitment.

Jsme pod evropským průměrem

V Evropě je v současnosti zaměstnáno přes pracovní agentury 1,7 procenta lidí z pracující populace, v České republice jde asi o 0,9 procenta (z toho přes APPS cca 0,5 %). Dle statistky Grafton Recruitment poptávka po agenturních zaměstnancích za poslední rok vzrostla o 18 %. Velcí čeští zaměstnavatelé, především z řad výrobních či logistických firem, mají v průměru 20 % zaměstnanců najatých přes agenturu. V loňském roce našlo přes agentury práci přes 250 000 Čechů, stále je však v tomto ohledu ČR pod evropským průměrem.

Podle údajů APPS působí v České republice 1 585 pracovních agentur. Členové APPS, kterých je 25, z toho zaměstnávají více než polovinu všech agenturních pracovníků v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám