Hlavní obsah

Jak ochránit rodinný majetek před rizikem podnikání

Právo, kil

Svobodné podnikání je základem ekonomické prosperity státu. Zároveň vytváří i většinu pracovních příležitostí pro nepodnikající obyvatelstvo. Cílem každého státu tedy musí být stanovení jasných podmínek podnikání. Mezi ty nejdůležitější patří jednoznačné definování práv a povinností podnikatelských subjektů.

Foto: Profimedia.cz

Exekutor postihuje i majetek, který si každý z manželů do svazku přinesl.

Článek

Právě tato část legislativy se však u nás v posledních letech velmi často mění, takže je obtížné všechny změny průběžně sledovat. Výsledkem je obecná nejistota vedoucí ke stále častějšímu, finančně výhodnému přesunu sídel tuzemských firem do zahraničí. Tamější stabilní legislativní prostředí je totiž lépe chrání i při jejich pokračujícím působení v České republice.

Oddělení majetku vaše blízké neochrání

Právě nejasnost pravidel je příčinou řady doslova hororových podnikatelských příběhů. Jeden takový si prožil i pan David z Broumova. Ještě nedávno zajišťoval z domova na živnostenský list menší topenářské a vodoinstalatérské zakázky. Místním řemeslníkům za práci platil dobře a včas. Bedlivě si hlídal účetnictví a odvody státu, jen na peníze od klientů musel občas čekat déle. Protože si byl vědom nepředvídatelných rizik a chtěl být odpovědný vůči rodině, uzavřel se svou ženou Lenkou smlouvu o zúžení společného jmění manželů.

„Měla to být jistota, že Lenka nepřijde o dům po rodičích, kdybych se s živností dostal do finančních problémů,“ vysvětluje David. Jaké však bylo překvapení, když letos jeho paní obdržela exekuční výzvu k vyrovnání dluhu za manžela, spolu se zprávou o blokaci majetku na katastru nemovitostí a s příkazem k přistavení svého auta.

Exekutor bere vše

„Dluh nebyl vysoký, žádný problém, spíše ostuda. Ale to ostatní jsme nechápali. Dům jsem dostala od rodičů ještě před svatbou a s Davidem jsme přece u notáře sepsali smlouvu o zúžení společného jmění manželů,“ říká Lenka. Tehdy ještě nevěděla, že exekutor podle § 42 exekučního řádu v platném znění k takovým smlouvám nepřihlíží a postihuje i majetek, který si každý z manželů do svazku přinesl. Strach ze ztráty vlastního majetku tak ročně zažívají tisíce fyzických osob podnikajících na živnostenský list.

Svou firmu vlastní prostřednictvím zahraniční

„Pan David nakonec své podnikání i rodinný majetek v Broumově uchránil. Dlužnou částku včas uhradil a naštěstí se rychle obrátil na nás,“ vzpomíná Jakub Vondráček, jednatel společnosti Jake Ta se kromě jiného specializuje na zakládání ready made společností a pomáhá podnikatelům s byrokracií, administrativou, účetnictvím i s legislativou.

Podle něj bylo řešení celkem jednoduché. Klient si v prvé řadě pořídil společnost s ručením omezeným. Tu navíc vlastní prostřednictvím své zahraniční společnosti, kterou si u Jake také založil. Využívá i virtuální kancelář s profesionálním administrativním servisem včetně možnosti hodinového pronájmu prostor pro jednání s úřady a partnery.

„Všechno mám dnes pohodlnější a klidnější. Jakékoli další možné riziko ztráty společného majetku jsem eliminoval striktním oddělením rodiny od svých podnikatelských aktivit,“ konstatuje s ulehčením David.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám