Hlavní obsah

Čeští středoškoláci získali ocenění na olympiádě vědeckých talentů Intel ISEF 2015

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři čeští středoškoláci získali ocenění ve svých kategoriích v tvrdé konkurenci sedmnácti set studentů ze sedmdesáti zemí v celosvětovém finále největší soutěže v oboru vědy a techniky určené pro studenty středních škol - Intel ISEF 2015.

Foto: Archiv Intel

Čeští zástupci na olympiádě vědeckých talentů Intel ISEF 2015.

Článek

Dva studenti vybojovali bronzové medaile - Ondřej Hubálek z Letohradského soukromého gymnázia za metodu čištění pitné vody od těžkých kovů a Martin Ptáček z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně za testování elektronických stabilizačních systémů automobilu. Michaela Kajšová z Gymnázia Zlín - Lesní čtvrť se pak umístila na 4. místě s projektem zkoumajícím chování cholesterolu v buněčných membránách. Hlavní Cenu Gordona Moorea získal v americkém Pittsburghu sedmnáctiletý Kanaďan Raymond Wang za nový systém přívodu vzduchu do kabiny letadel.

Dvacet soutěžních kategorií

Pět studentů z České republiky se v americkém Pittsburghu představilo se svými individuálními projekty, s nimiž se prosadili v národních soutěžích AMAVET a SOČ (Středoškolská odborná činnost). Na Intel ISEF 2015 v týdnu od 10. května obhajovali své originální výzkumné projekty, sdíleli své nápady a bojovali o umístění ve dvaceti vědeckých kategoriích od matematiky, chemie a počítačové vědy přes botaniku a lékařství až po společenské vědy a ekologii.

Soutěžily vědecké talenty ze sedmdesáti zemí

Intel ISEF je největší a nejprestižnější soutěž pro studenty středních škol, do které se probojuje pouze absolutní špička vědeckých talentů z více než sedmdesáti zemí světa. Letos to bylo 1698 studentů, kteří prošli sítem 422 národních a regionálních soutěží, do nichž se každoročně přihlašuje více než sedm milionů studentů. Motivace uspět ve finále je velice silná: pokud dotyčný projekt zaujme porotce, mezi nimiž se nacházejí i nositelé Nobelovy ceny, může účastník počítat nejenom se zajímavou finanční prémií z celkového objemu v přepočtu 92 milionů korun, ale prestižní ocenění otevírá cestu k další vědecké kariéře. Soutěž, která je považována za „olympiádu vědeckých talentů“, od roku 1950 organizuje Společnost pro vědu a společnost, od roku 1997 probíhá s podporou společnosti Intel.

Reklama

Výběr článků

Načítám