Hlavní obsah

Kuřáci jsou svolní si ztracený čas napracovat

Právo, kil

Skoro tři čtvrtiny lidí (73 %) si myslí, že kuřáci by měli své dýchánky s cigaretou nahrazovat a více než polovina lidí na napracovávání kuřáckých pauz dokonce trvá. Jen devět procent lidí nechává tato otázka chladnými.

Foto: Profimedia.cz

Úplný zákaz kouření vyhání část zaměstnanců mimo objekt.

Článek

Vyplývá to ze šetření, které mezi svými uživateli provedl portál Práce.cz. Podle statistik Státního zdravotního ústavu v Česku kouří 31 procent lidí, denně pak 23 procent. Více než polovina kuřáků přitom kouří 6–15 cigaret denně, kouření v pracovní době se tedy nevyhnou.

Kuřáren valem ubývá, zaměstnanci proto obvykle musejí na cigaretu mimo pracoviště

Všechna česká pracoviště jsou od roku 2001 primárně nekuřácká. Některá absolutně (školy a zdravotnická zařízení nebo tam, kde se pracuje třeba s výbušninami a hořlavými materiály). Kouřit se nesmí ani tam, kde pracuje byť jen jediný nekuřák. Zaměstnavatel ale může vyčlenit místnost určenou ke kouření. Kuřáren nicméně valem ubývá, zaměstnanci proto obvykle musejí kouřit mimo pracoviště.

Čipové karty jim to spočítají

Výlety kuřáků za cigaretou sledují zejména firmy, které využívají pro monitoring pracovní doby svých zaměstnanců čipové systémy. Pobyt mimo pracoviště pak mohou jednoduše sečíst a následně určit k napracování, případně ubrat z dovolené. Souhlasí s tím podle šetření na portálu Prace.cz 57 procent lidí, 16 procent by nebylo tak striktní, ale je spíš pro. Jen 18 procent dotázaných je proti.

Příležitost k odvykání

„Úplný zákaz kouření v celém objektu zaměstnavatelé vždy zvažují, vyhání to část zaměstnanců mimo objekt. Na druhou stranu pokud už i kuřáka časté přerušování práce obtěžuje, může to vzít jako motivaci ke zbavení se zlozvyku. Někde s tím dokonce zaměstnavatelé pomáhají,“ komentuje výsledky marketingová manažerka Prace.cz Hana Kostovičová.

Úplný zákaz kuřáckých přestávek platí obvykle ve výrobních firmách, kde musí být stále někdo na pracovišti. Tam bývá rozpis přestávek, během nichž se zaměstnanci střídají. Volně si mohou dát cigaretu jen během zákonem stanovených obědových pauz. Naopak volnost při pohybu na pracovišti i délce kuřáckých pauz si mohou užít kreativní profese nebo manažeři.

Zákaz kouření na veřejnosti by jim pomohl

Odvykajícím kuřákům by v boji s tabákovým návykem mohl nepřímo pomoci zákaz kouření v restauracích, hospodách a barech. Kromě toho pomůže i hostům, kteří sice nekouří, ale v zakouřeném prostředí se stravují či v něm pracují. „Stačí čtyři minuty v zakouřeném prostředí a dochází ke změnám na cévách,“ varuje Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty UK a předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

Bez odborné pomoci to nezvládnou

Odhaduje se, že v Česku se každý rok snaží přestat s cigaretami kolem miliónu lidí. „Bohužel téměř všichni z nich se do odvykání kouření pustí bez odborné pomoci, takže naprostá většina jich to nezvládne. Proto se po roce bez kouření bez cigarety obejde jen pět procent těch, kteří začali odvykat,“ vysvětluje Králíková. Přitom v případě specializované léčby by úspěšných mohlo být až 40 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám