Hlavní obsah

Nadaní Češi jsou připraveni odejít do ciziny

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadaní čeští studenti jsou ochotni odstěhovat se za prací do zahraničí. Každý třetí dokonce předpokládá, že během své kariéry vystřídá až šest různých států.

Foto: Profimedia.cz

Čeští studenti jsou velmi kosmopolitní.

Článek

Vyplývá to z výsledků průzkumu preferencí studentů z celého světa v oblasti zaměstnání, který se uskutečnil v rámci mezinárodní ekonomické soutěže KPMG International Case Competition.

Devět z deseti českých studentů je připraveno začít profesní kariéru v zahraničí, pokud se naskytne atraktivní příležitost. Evropa a severní Amerika v preferencích vedou, třetí příčku zaujímá Asie.

Mnozí v zahraničí studovali

„V porovnání s ostatními státy jsou čeští studenti velmi kosmopolitní. Vůči myšlence stěhování do zahraničí za prací jsou otevřenější než například sousední Slováci či Němci. Odráží to situaci, kdy práce v zahraničí je téměř bez překážek a českým studentům se tato možnost zamlouvá. Většina z nich již má také zkušenosti v podobě studia na některé ze zahraničních univerzit,“ říká Pavel Závitkovský, Partner odpovědný za nábor studentů, v KPMG Česká republika.

Budoucnost vidí v technologiích

Dvě třetiny studentů považují za obor budoucnosti oblast technologií, uplatnění ale téměř polovina (44 procent) nadále hledá ve financích. Svého zaměstnavatele si studenti vybírají nejčastěji podle toho, jaké profesní výzvy jim bude schopen poskytnout. Rozhodující je také pracovní prostředí, globální síť firmy a víra mladého člověka, že v dané pozici přispěje k pozitivní změně společnosti.

Chtějí pracovat smysluplně

„Zajímavé je, že mezi českými studenty nehrají při výběru roli reputace, různá ocenění, benefity či platové ohodnocení. Vyhledávanými hodnotami jsou především kariérní příležitosti, kontinuální vzdělávání a důležitý je pro ně i pocit, že jejich práce má smysl a vede k viditelným změnám,“ připomíná Závitkovský.

Nechtějí zaměstnání na celý život

Dvaašedesát procent dotázaných Čechů uvedlo, že neplánují zůstat u jedné společnosti po celou kariéru. Pětaosmdesát procent má přitom jasnou představu, jaké povolání by chtěli vykonávat.

„Doba, kdy mladý schopný člověk léta překonával nespokojenost v jednom zaměstnání, již pominula. Nadanou generaci si udrží výhradně společnosti, které jsou schopny nabídnout skutečně různorodé uplatnění, případně i zahraniční mobilitu,“ zdůrazňuje Pavel Závitkovský.

Průzkum se uskutečnil v únoru a březnu 2015 mezi 335 zúčastněnými studenty z 28 zemí světa v rámci soutěže KPMG International Case Competition.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám