Hlavní obsah

Studenti postaví dům a sportovní auto

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina se dostala do atraktivní fáze: školy začnou už od září spolupracovat s firmami na reprezentativních projektech. Pro stavební směry to znamená účast žáků na celém procesu stavby, cílem budoucích techniků strojních i elektro bude stavba sportovního vozu.

Foto: Jana Pechová, Právo

Jana Fialová a Miroslav Vítů představili sporťák, jakých by pět mělo v příštím školním roce vzniknout pod rukama budoucích techniků.

Článek

Projekty Postav si svoje auto a Postav si svůj dům vznikly jako logické vyvrcholení několikaletého procesu podpory technického vzdělávání. Jak připomněla radní pro oblast školství Jana Fialová, ojedinělý systém z Vysočiny již vzbudil zájem a ohlasy z jiných krajů.

Manuální zručnost podpořili merkurem

Dlouhodobý nedostatek technicky vzdělaných lidí začali totiž na Vysočině řešit od základních škol, kde tablety válcují manuální zručnost, logické přemýšlení a kreativitu už v zárodku. Do projektu Merkur do škol se zapojilo již 30 základních škol a kraj letos chystá už druhý ročník meziškolské soutěže.

Na školách vytvořili technická centra

Vloni též začala prakticky fungovat zoptimalizovaná síť středního školství, v jejímž rámci se vytvořila dobře personálně i technicky vybavená centra strojírenská, zemědělská a stavební. A protože základní a střední školy již na území kraje poměrně dobře spolupracují, chyběla „třešnička na dortu“ v podobě lákadla, které přinese motivaci studentům současným i budoucím. Nyní už chybí jen v zemědělském sektoru, kde s nadějí vzhlížejí k příštímu roku.

Projekt Postav si svůj dům prakticky začnou naplňovat jako první studenti vyhlášené havlíčkobrodské stavební průmyslovky. „Studenti by se měli zapojit do stavby pěti řadovek v lokalitě u Perknova,“ informovala místostarostka Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková.

Studenti se zúčastní celé výstavby

„Jestli se současným stavem něco neuděláme, zanedlouho nebude nikdo umět stavět kvalitní domy,“ zdůraznila. Ředitel školy Ladislav Fiala upřesnil, že hlavní slovo v celém procesu budou mít profesionálové. Studenti se však aktivně zúčastní celé výstavby od tvorby projektu, kde se budou například podílet na dispozici architektonického členění interiéru, na základě požadavků budoucího majitele. V praxi přitom uvidí kompletní vznik stavby, její růst a návaznost řemesel. Na podobnou praxi už se mohou těšit i budoucí stavbaři v Jihlavě.

S náklady pomohou spolupracující firmy

Centra technického vzdělávání začnou pracovat na jiném lákadle: na stavbě sportovního vozu Kaipan. Kraj již na nákup pěti stavebnic vyčlenil 1,2 miliónu korun a čeká se na cenové nabídky pro dokoupení motorické části. Ředitelé škol mají za úkol sehnat čtvrt miliónu korun od spolupracujících firem, jejichž reklamu bude hotový vůz nosit.

Jako první do projektu vstoupil jihlavský Bosch, z jehož iniciativy vzešel i úspěšný program s merkurem. Jihlavská Střední škola průmyslová, technická a automobilní tak už může pomalu tipovat dvojice šikovných mechaniků, kteří se budou po celý rok na stavbě atraktivního sporťáku střídat.

O studenty už nouzi nemají

„Před sedmi roky jsme měli problém naplnit obor automatizační technika. Když jsme pro výuku nakoupili robotické stavebnice Lego Mindstorms, mnozí se mi smáli, že dělám z průmyslovky hračkárnu. Výsledkem je, že čtvrtý rok máme převis zájemců,“ potvrdil spolehlivý účinek dobrých výukových a motivačních metod ředitel školy Miroslav Vítů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám