Hlavní obsah

Temelín přitvrdil v boji proti alkoholu

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Jaderné elektrárny Temelín (JETE) přitvrdilo v boji proti alkoholu. Zaměstnancům, kteří by chtěli vstoupit do areálu pod jeho vlivem, hrozí přísné sankce.

Foto: Václav Brom

Členka ostrahy Marika Kohoutková (vpravo) sleduje údaje na testeru při kontrole jedné z pracovnic JETE při vstupu do elektrárny.

Článek

Za opilého pracovníka může nově dodavatelská firma zaplatit pokutu až 120 tisíc korun a vlastním zaměstnancům elektrárny hrozí doživotní zákaz vstupu do střeženého pásma elektrárny, což by pro ně znamenalo zásadní komplikaci. Až donedávna mohla dodavatelská firma za své neukázněné zaměstnance zaplatit maximálně 25 tisíc korun. Nyní se maximální pokuta zvedla téměř pětinásobně.

Důraz na dodržování pravidel

„Součástí posilování bezpečnosti je nejen rozšiřování bezpečnostních systémů, ale i vyšší důraz na dodržování nastavených pravidel. Smyslem přísnějších sankcí není vybrat více peněz na pokutách, ale především předejít porušení základních povinností,“ shrnula Právu důvody vyšších sankcí ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ Iva Kubáňová. Dodala, že loni proběhlo v Temelíně přes deset tisíc kontrol a pozitivních bylo pouze jedenáct. Většinou šlo o lidi, kteří pracují v elektrárně krátce a podcenili zbytkový alkohol.

Měsíčně tisíc kontrol

Průměrně je denně namátkově zkontrolováno 20 až 30 lidí. V období odstávek jsou kontroly četnější. Měsíčně jich proběhne téměř tisíc. Kontrola se týká nejen zaměstnanců elektrárny, pracovníků dodavatelů, ale i návštěvníků. „Pokud zaměstnanci při příchodu do práce mají podezření na zbytkový alkohol, mohou si u vstupu sami orientačně dýchnout. Taková zkouška je anonymní a bez jakýchkoli záznamů. Při pozitivním výsledku je nejlepším řešením domluva na jednodenní dovolené. Vše se pak obejde bez sankcí,“ dodal mluvčí JETE Marek Sviták.

Poradí si i s drogami

Připomněl, že od loňského dubna umí navíc temelínská ostraha zjistit pomocí speciálních testerů i přítomnost drog v těle. Pozitivní je, že za rok, kdy kontroly probíhají, nemuselo vedení elektrárny takový případ řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám