Hlavní obsah

Lesy ČR dají příležitost nezaměstnaným

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vytvořil pro nadcházející lesnickou sezónu od dubna do října po republice přes 170 pracovních míst pro nezaměstnané. Do práce by měli nastoupit v těchto dnech. Novinářům to řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnaní budou čistit les a pomáhat při pěstební činnosti.

Článek

Vytvoření míst pro lidi evidované na úřadech práce podnik zavádí nově jako součást sociálního programu v Koncepci strategického rozvoje LČR na roky 2015 až 2019. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Budou v pracovním poměru

„Chceme se jako státní podnik chovat společensky odpovědně,” řekl Szórád. Nezaměstnané podnik vezme do pracovního poměru. V lesích budou čistit les a příkopy od odpadků, likvidovat černé skládky, vyvětvovat lesní porosty, čistit svodnice u lesních cest, pomáhat při pěstební činnosti. „Měsíčně by si mohli vydělat kolem 14 500 korun hrubého. Odpovídá to mzdě našich stálých výrobních dělníků v pěstební činnosti,” uvedl Szórád. Osobní náklady na vytvoření plánovaných až 178 míst podnik odhadl na 50 miliónů korun.

Příležitost pro lidi se vztahem k přírodě

Při vytváření nových míst podnik navázal spolupráci se 49 úřady práce, které v rámci svých programů poskytují finanční příspěvek na zřízení míst. „Preferujeme lokality s vysokou nezaměstnaností. Práce je vhodná pro lidi, kteří mají určitý vztah k přírodě a nevadí jim manuální práce venku. Nepožadujeme speciální kvalifikaci," uvedl Szórád.

Program bude pokračovat

Program tvorby sezónních míst pro nezaměstnané bude pokračovat i v dalších letech a měl by mít stoupající trend. Například v roce 2017 by měly LČR vytvořit asi 390 pracovních míst a v roce 2019 by jich mělo být přes 460. Projekt si LČR vyzkoušely loni v Krušných horách, kde přes počáteční potíže nakonec sezónní práci získalo 30 lidí.

Lesy ČR loni podle předběžných výsledků zvedly čistý zisk o pětinu na rekordních 4,79 miliardy korun. Loňské tržby z prodeje výrobků a služeb by měly být 12 miliard korun, z toho za dříví utržila firma 11,1 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám