Hlavní obsah

Juniorská pekařka roku je z Pardubic

Právo, Zdeněk Seiner

Soutěž Český pekař roku v kategorii Junior hostila v minulých dnech Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice. Vítězem se stala místní studentka Denisa Špačková z druhého ročníku.

Foto: Archiv SPaC

Denisa Špačková, juniorská pekařka roku

Článek

Odborná porota u soutěžících hodnotila především zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. U soutěžních výrobků pak posuzovala jejich vzhled, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě chuť.

Vrátit se k poctivému řemeslu

Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo deset mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. „Výchova mladé generace je šancí vrátit se opět k poctivému řemeslu a k výrobě kvalitních tuzemských výrobků,“ řekl Právu předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Kvalifikovaných pekařů je stále málo

Pekařem se dnes podle jeho slov učí v České republice zhruba šest set žáků, což je pro obor, kde funguje okolo sedmi set velkých i řemeslných pekáren, nedostatečné. „Přitom pro zaměstnavatele je v současné době ‚vyučený pekař‘ velmi žádanou profesí a má před sebou dobrou perspektivu,“ dodal předseda Dřízal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám