Hlavní obsah

Na veletrhu práce v Ostravě byl největší zájem o strojaře

Mezi firmami prezentujícími se na největším veletrhu pracovních příležitostí v Moravskoslezském kraji Kariéra PLUS, jehož osmý ročník se v uplynulých dnech konal v Ostravě, byl největší zájem o studenty a absolventy strojírenských a technických oborů. Je přitom takřka nutností, aby zájemci o práci uměli anglicky.

Foto: Archiv VŠB-TUO

Veletrh práce navštívilo podle slov manažerky veletrhu Alice Šustkové kolem 5.000 lidí.

Článek

Veletrh v aule Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) navštívilo podle slov manažerky veletrhu Alice Šustkové kolem 5.000 lidí.

Zájem vystavovatelů roste

Studenti si mohli vybírat z nabídek téměř stovky firem. "V slabších letech krize nebyl takový počet vystavovatelů. Naopak v posledních dvou letech je cítit nárůst, musíme některé firmy i odmítat kvůli omezené kapacitě," řekla Šustková.

V nabídce firem podle ní jednoznačně vedou strojírenské obory a informační technologie. "U nás vystavují firmy, které nabírají vždy více lidí najednou, a to se většinou týká právě buď technických, nebo ekonomických oborů," uvedla manažerka.

Diplomky otevírají cestu k zaměstnání

Rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák připomněl, že studenti během studia docházejí na praxe. "Osvědčila se nám také spolupráce při psaní bakalářských a diplomových prací. Studenti v nich řeší problémy zadané průmyslem a často pak ve firmě najdou i pracovní uplatnění," uvedl rektor.

Ředitelka divize Engineering personální agentury AC Jobs Kristýna Matasová potvrdila, že firmy mají největší zájem o studenty a absolventy strojírenských fakult a fakult informačních technologií. "Tam opravdu nabídka výrazně převyšuje poptávku. Většinou se setkáváme s tím, že studenti mají nabídky práce už třeba ve třetím nebo čtvrtém ročníku," řekla. Firmy podle ní chtějí hlavně lidi zapálené pro obor, kteří vědí, co chtějí dělat.

Angličtina je považována za samozřejmost

Finanční požadavky studentů jsou ale mnohdy přemrštěné. "Absolventi obzvláště těchto fakult si uvědomují, že je po nich velká poptávka, a úměrně tomu zvyšují své finanční požadavky, což se mnoha firmám nelíbí," řekla Matasová.

Podle konzultantky personální agentury Manpower Ivany Máchové je aktuálně ideálním zájemcem o práci technik se znalostí angličtiny a nejlépe s praxí nebo alespoň brigádami během studia. „Problém u mnohých zájemců představuje právě angličtina. V dnešní době je považována za samozřejmost, protože řada našich podniků má zahraniční účast, takže management je mnohdy zahraniční a firemním jazykem je právě angličtina," uvedla Máchová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám