Hlavní obsah

Ostraha v supermarketech nehlídá jen zloděje

Novinky, kil

Většinou je při nákupu v jejich šedočerných uniformách ani nevnímáme, a když, tak jako nutné zlo. Řeč je o pracovnících ostrahy supermarketů a dalších velkých prodejen. Jejich činnost však zdaleka není zaměřena jen proti nenechavcům, často naopak pomáhají zachránit život zákazníkům stiženým náhlou nevolností.

Foto: Profimedia.cz

V mezinárodních agenturách musejí bezpečáci procházet specializovanými vzdělávacími kurzy.

Článek

„Jen za loňský rok zachránili naši bezpečáci život či zdraví desítkám lidí a podíleli se i na dopadení celostátně hledaných zločinů,“ říká Jan Lakner ze společnosti SECURITAS, která má na starosti zabezpečení maloobchodní sítě.

Poradí si i s epileptickým záchvatem

Dosažené vzdělání se jistě bezpečnostním pracovníkům hodí, nicméně pro zvládání krizových situací je to málo. V mezinárodních agenturách proto musejí procházet specializovanými vzdělávacími kurzy.

„Loni naši pracovníci zachránili 23 lidí před smrtí nebo vážnými zdravotními následky. Šlo například o zákazníky, kteří si vyrazili na nákup a dostali náhlý a silný epileptický nebo hypoglykemický záchvat. V rámci firemního vzdělávání učíme naše lidi tyto záchvaty správně rozpoznat a poskytnout lidem adekvátní první pomoc do příjezdu záchranky,“ vypočítává Lakner

Přibývá útoků nožem

Práce ostrahy v supermarketech rozhodně nepostrádá ani akční momenty a bezpečnostní pracovníci musí v praxi zvládat zásahy proti nejrůznějším delikventům. „V minulém roce jsme pomohli dopadnout desítku celostátně hledaných pachatelů, které jsme následně předali policii. Nikdy nevíte, jak dotyčný zareaguje, ale přibývá verbálního vyhrožování, útoků nožem nebo injekční stříkačkou. Proto naše lidi učíme psychologii profesního jednání i použití obranných prostředků,“ uzavírá Jan Lakner ze SECURITAS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám