Hlavní obsah

Firmy hledají především absolventy ekonomických a technických škol

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I nadále platí, že informační technologie patří spolu s administrativou a financemi k sektorům s nejvyšším počtem pracovních nabídek pro absolventy. Mladí mají otevřené dveře i v obchodu a výrobě. Vyplývá to z přehledu pracovního portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Výrazně zvýšila příležitost pro absolventy najít práci ve výrobě.

Článek

V meziročním srovnání se výrazně zvýšila příležitost pro absolventy najít si práci ve výrobě (124 %), v oblasti financí, účetnictví a ekonomiky (116 %) a v automobilovém průmyslu (105 %). K největšímu propadu naproti tomu došlo v sektoru obchodu, kde počet nabídek oproti loňsku poklesl nejvíce (–12,4 %).

Uchazeči nesplňují požadavky

Konkurence mezi mladými lidmi na pracovním trhu je stále velká, ale šance získat práci roste s rostoucím počtem pracovních nabídek. „Jak u absolventů, tak u lidí s praxí se však setkáváme s paradoxem. Přestože počet nabídek roste, uchazeči mnohdy nejsou úspěšní, protože nesplňují požadavky zaměstnavatelů.“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Ve službách na jednu pozici připadá 78 uchazečů

Z pohledu absolventů je největší zájem o práci ve službách, kde na jednu nabídku v průměru odpovídá 78 mladých lidí. Na špici se pohybuje i právo a legislativa s 58,5 reakce na jednu nabídku, následované státní správou, kde se o jednu volnou pozici uchází 54,6 absolventa.

V telekomunikacích, farmaceutickém průmyslu, HR sektoru či stavebnictví je situace víceméně podobná, o volnou pozici bojuje v průměru 48 až 49 kandidátů. Se silnou konkurencí však musí počítat i absolventi technických a strojírenských oborů, na jedno místo v těchto sektorech připadá v průměru 43 zájemců.

Průměrný počet reakcí na jednu pozici pro absolventy

OborPočet zájemců
Služby77,7
Právo a legislativa58,5
Státní správa, samospráva54,6
Telekomunikace49,1
Farmaceutický průmysl49
Lidské zdroje, personalistika48,2
Stavebnictví a reality48,1
Cestovní ruch, gastronomie44
Dřevozpracující průmysl43,7
Strojírenství43,2

Zdroj: www.profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám