Hlavní obsah

Čtvrtině zaměstnanců vadí nemocní kolegové na pracovišti

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně plní pacienti s chřipkou čekárny lékařů a poslouchají jejich doporučení: „Běžte to vyležet.“ Jenže místo do postele míří mnozí nemocní zpátky do práce, kde především v prostředí obřích společných kanceláří mohou rychle nakazit spoustu kolegů.

Foto: Profimedia.cz

Jen sedm procent českých firem posílá nemocné pracovníky okamžitě domů.

Článek

Anketa provedená pracovním portálem Profesia.cz ukázala, že čtvrtina Čechů vnímá nemocné kolegy na pracovišti s nelibostí. Proti loňsku se počet lidí, kteří se ozývají, přijde-li nemocný kolega do práce, zvedl z 20 % na 26 %.

Včasná léčba zabrání komplikacím

Zásadový postoj zaujímá zhruba 7 % českých firem, které nemocné pracovníky posílají okamžitě domů. Je to rozumný postoj, který podporuje i statistika příčin pracovních neschopností. Podle České správy sociálního zabezpečení ji dlouhodobě vedou právě nemoci dýchacích cest, kde včasná léčba může zabránit pozdějším komplikacím.

Češi se bojí finanční ztráty

Třiačtyřicet procent respondentů vnímá nemoc především jako finanční ztrátu, proto pracují, dokud jim to fyzické síly dovolí. Zhruba každý desátý účastník ankety uslzené a pokašlávající spolupracovníky přitom toleruje, protože ví, že práci za ně nikdo neudělá.

„Částečným řešením, které však nelze využít ve všech firmách a na všech pozicích, je práce z domova. Tam by nejraději své nemocné kolegy vidělo 13 % účastníků ankety,“ dodala Zuzana Lincová z agentury Profesia.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám