Hlavní obsah

Nezaměstnaní se chtějí rekvalifikovat

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesát procent nezaměstnaných uvažuje o rekvalifikaci a každý čtvrtý ji už absolvoval. Při hledání kurzů jsou navíc lidé velmi aktivní – čtyřicet procent si ho najde samo, z nich více než polovina pak hledá na internetu. Vyplývá to z průzkumu portálu Prace.cz, kterého se zúčastnilo 2320 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Čtyři z deseti zájemců o rekvalifikaci si hledají správný kurz sami.

Článek

Ještě optimističtěji pak vyznívá další údaj: 58 procentům pomohla rekvalifikace při hledání nové práce. I to je jedním z důvodů, proč portál Prace.cz v lednu spustil sekci věnovanou právě rekvalifikačním kurzům. Z pilotního provozu pak vyplývá, že větší zájem o rekvalifikace mají ženy.

Nejčastěji lidé volí profesi účetní, kosmetičky či maséra/masérky. Oblíbené jsou také kurzy základů podnikání, práce s počítačem, zlepšování se v administrativě, zvyšování kvalifikace řidičů (oprávnění C a vyšší), případně průkaz na řízení vysokozdvižného vozíku. Kromě těchto oblíbených profesí se však lze rekvalifikovat i na vizážistku, turistického průvodce nebo instruktora fitness.

Rekvalifikací to nekončí

„Rekvalifikace je však jen prvním krokem,“ připomíná marketingová manažerka portálu Prace.cz Hana Kostovičová. I pro absolventy rekvalifikačních kurzů může být těžké práci najít, což přiznalo 40 procent dotázaných. Nejčastěji je na vině chybějící praxe, proto Prace.cz chystá další novinku.

„Pokud se třeba z prodavačky stane účetní, je pro ni těžké přesvědčit o svých kvalitách nového zaměstnavatele. Proto těm, kteří absolvují kurz přes Prace.cz/rekvalifikace, budeme posílat vhodné nabídky pozic, kde nevyžadují praxi,“ slibuje Kostovičová.

Čtyři z deseti zájemců o rekvalifikaci si hledají správný kurz sami, a to nejčastěji na internetu (skoro 54 procent) nebo na nástěnce úřadu práce (15 procent). Od roku 2012 je totiž možné si rekvalifikaci najít vlastními silami, nechat si ji schválit a následně i proplatit od úřadu práce. Takové rekvalifikace podle zkušeností personalistů také dopadají nejlépe, protože uchazeči mají větší motivaci uplatnit se v oboru, který si sami zvolili.

Deset nejoblíbenějších rekvalifikačních kurzů:

1. práce na PC
2. účetnictví
3. péče o tělo (kosmetička, masér/ka, kadeřnice)
4. administrativa
5. řidič vysokozdvižného vozíku
6. kuchař, číšník
7. podnikání
8. personalistika
9. grafika
10. svářeč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám