Hlavní obsah

Studenti žádají své pedagogy o doporučení

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokoškolákům, kteří se naplno věnují studiu, už často nezbývá čas na hledání praxe v oboru. A když se o to pokusí, mnohdy to nevyjde. Studenti se ale jen tak nevzdávají a hledají cesty, jak pracovat v oboru, který vystudovali. V poslední době začínají žádat své pedagogy o doporučení, které by mohli přiložit ke svému životopisu.

Foto: Profimedia.cz

Někteří pedagogové doporučení ochotně vydávají.

Článek

Někteří zaměstnavatelé jsou k této novince zatím spíše skeptičtí. „Smysl by mi to dávalo pouze u těžce obsaditelných pozic, ale výsledek by stejně závisel na klasickém výběrovém řízení, kterým by uchazeč musel projít,“ říká náborový specialista České spořitelny Tomáš Dušenka.

Nová zkušenost

V mezinárodní společnosti Ernst & Young mají k doporučení jiný postoj: „Určitě ano. Bylo by to pro nás zajímavé, jako nová zkušenost,“ odpovídá na otázku, zdali by takových doporučení ve firmě využili, náborová specialistka Andrea Svobodová.

Doporučení žádají studenti jen od těch vyučujících, u kterých psali třeba semestrální, bakalářskou nebo diplomovou práci, protože právě ti své studenty nejlíp znají z hlediska jejich talentu a nedostatků.

Server poskytl zázemí

Jako první z pracovních portálů na nápad studentů zareagoval server UNIjobs.cz. „Studenti si nám dlouhodobě stěžují, že nemohou sehnat práci bez relevantní praxe. A pak nás sami oslovili s možným řešením jejich problému. Princip doporučení od profesorů nás velice zaujal. Poskytli jsme studentům zázemí a prostor na našem portálu, kde mohou o doporučení žádat a zároveň získané doporučení vystavit u svého profilu,“ komentuje Jan Klusoň, projektový manažer UNIjobs.cz.

Uplatnění studenta je i úspěchem pedagoga

Efektivnost doporučení při hledání práce potvrzuje Libor Marek, proděkan pro pedagogickou činnost v bakalářských studijních programech Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně: „Doporučení, které jsem poskytl jedné z prvních absolventek našeho oboru Německý jazyk pro manažerskou praxi, bylo efektivní. Hovořil jsem tehdy se zástupcem německé firmy, u které chtěla studentka pracovat, a ten mi potvrdil, že rozhodující byl můj posudek. Studentka tam působí dodnes a je velmi spokojená.“

Navíc dodává, že i ostatní kolegové ochotně taková doporučení vydávají. „Když absolvent najde dobré uplatnění, je to zároveň zhodnocení pedagogovy práce. Takže to vlastně děláme i tak trochu pro sebe,“ dodává proděkan Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám