Hlavní obsah

Vzdor růstu mezd firmám chybí kvalifikovaní pracovníci

Mzdy v českém hospodářství se zvýší v roce 2015 v průměru o 2,5 procenta. To je méně než v předešlých dvou letech, ve kterých mzdy rostly průměrně o čtyři procenta. Vyplývá to z výsledků studie k odměňování, kterou vydala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s poradenskou firmou Kienbaum Management Consultants.

Foto: Profimedia.cz

Výše nástupních mezd se značně liší v jednotlivých oborech.

Článek

Výše nástupních mezd se podle průzkumu značně liší v jednotlivých oborech. Nejvyššími se mohou pochlubit absolventi technických a právních oborů, následují ekonomické a přírodovědné obory. Na opačném konci mzdového žebříčku se naopak nachází nástupní mzdy absolventů v sociálních vědách.

Finančnictví si udržuje vedení

Rozdíly v odměňování zaměstnanců závisí vedle zastávané pozice také na pracovním výkonu a poptávce na trhu práce. S odstupem jsou nejlépe odměňováni odborníci a vedoucí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. Vysoko nad obecným průměrem se pohybují také mzdy v oblasti lékařské techniky a optiky, v těsném závěsu pak následuje energetika a surovinový průmysl.

Stále větší vliv na výši mzdy má i místo podnikání. Zatímco v Praze převyšují mzdy odborníků a vedoucích pracovníků celorepublikový průměr o 36 procent, v jižních Čechách a na jižní Moravě jsou 18, respektive 12 procent pod průměrem.

Vzdělání zaostává za požadavky

Studie se rovněž zabývá úrovní vzdělání současných zaměstnanců. Pětina dotázaných firem ji ohodnotila jako nedostatečnou. Ještě hůře dopadla dostupnost kvalifikovaných pracovníků na trhu práce, a to především v oblasti výroby. Jako nedostatečnou ji označila téměř třetina firem.

Digitalizace situaci dále vyostří

"Od zástupců mnoha firem v Česku slýcháme, že nemohou v místě svého podnikání najít dostatek kvalifikovaných pracovníků pro výrobu, hlavně v oblasti high-tech," komentoval výsledky průzkumu výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. Vlivem masivní digitalizace výrobních procesů, která se bude dít v příštích pěti až deseti letech, dojde podle něj k dalšímu vyostření situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám