Hlavní obsah

Role personalistů ve firmách posiluje

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný průzkum realizovaný PMF Institutem, neziskovým výzkumným a vzdělávacím střediskem pro personalisty, odhalil, že aktuální pozice personalistů ve firmách posiluje a do budoucna se očekává její další vzestup.

Foto: Profimedia.cz

Boj o talenty je stále znatelnější.

Článek

Dvaasedmdesát procent respondentů z nejrůznějších firemních pozic potvrdilo, že význam HR oddělení u nich za poslední rok posílil, pětapadesát procent dotázaných pak uvedlo, že HR oddělení je ve společnostech přizváno k nejvýznamnějším strategickým rozhodnutím.

Práce s lidmi přináší konkurenční výhodu

„Krize často osekala rozpočet personálních oddělení, a proto se zdálo, že se jejich význam snižuje. Po pár letech se však ukazuje, že práce s lidmi je to jediné a zásadní, co firmám přináší konkurenční výhodu. Personalisté se stávají poradci nejvyššího vedení při plánování strategických kroků,“ říká Eva Hejlová, prezidentka PMF.

Průzkum, kterého se zúčastnili personalisté z významných obchodních společností i veřejného sektoru, odhalil, že i přes velké investice do firemního vzdělávání se 52 % lidí domnívá, že personalisté nejsou na svou novou roli dostatečně připraveni.

Úzká specializace je překážkou

„Důvodem je často příliš úzká specializace personalistů. V dnešní době je už více vyžadován komplexní přehled o všech HR procesech a náhled do oboru podnikání,“ připomíná Blažena Kohoutová, ředitelka PMF Institutu.

Jaroslava Rezlerová, generální manažerka Manpower Group Česká a Slovenská republika a členka představenstva PMF, výsledky průzkumu komentovala slovy: „V budoucnosti si budou muset majitelé firem více vybírat, koho budou mít na pozici HR manažerů.“

Boj o talenty sílí

Význam HR oddělení se podle Hany Velíškové z poradenské společnosti KPMG prohlubuje díky boji o talenty. „Boj o talenty je stále znatelnější. Aby kvalitní lidé chtěli pro danou firmu pracovat, je třeba disponovat i manažery, kteří budou se svými podřízenými adekvátně pracovat. V tom může HR oddělení pomoci správným výběrem a rozvojem lidí," zdůrazňuje Hana Velíšková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám