Hlavní obsah

Nezaměstnaní z Karlovarského kraje se učí německy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř pět desítek uchazečů o zaměstnání, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) na Karlovarsku, si zlepšuje svoje znalosti němčiny. Cílem projektu S jazyky za prací v Karlovarském kraji je zvýšit šanci nezaměstnaných najít v příhraničí práci, informovala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci programu se naučí komunikovat německy v profesi, kterou chtějí vykonávat.

Článek

Program odstartoval v září loňského roku. "Účastníci programu si mimo jiné 'opráší' předchozí znalosti němčiny a naučí se komunikovat německy v profesi, kterou chtějí vykonávat. Vybrat si mohou z oborů, o které mají zaměstnavatelé v kraji největší zájem. Všechny aktivity, ať už jde o kurzy, poradenství či zprostředkování práce, jsou pro účastníky zdarma," uvedla Beránková.

Orientace na absolventy a dlouhodobě nezaměstnané

Projekt realizuje společnost Grafia, s. r. o. ve spolupráci s Krajskou pobočkou ÚP ČR v Karlových Varech. Je určen těm, kteří jsou v evidenci úřadu nepřetržitě déle než pět měsíců, ale také absolventům do 25 let věku.

Jde o vůbec první program, který zlepšuje jazykové dovednosti účastníků v intenzívním tříměsíčním kurzu odborné němčiny. "V dnešní době patří jazyková vybavenost mezi nejčastěji poptávané dovednosti ze strany zaměstnavatelů," upozorňuje Jana Belblová, vedoucí referátu zprostředkování a poradenství z Krajské pobočky ÚP ČR v Karlových Varech.

Učí se „prodat“ své zkušenosti

V tuto chvíli už mají účastníci projektu za sebou kurzy zaměřené na práci s počítačem a motivační kurz, který je měl naučit sebedůvěře a schopnosti správně "prodat" zkušenosti a znalosti. Projekt hodnotí kladně i absolventi. "Možnost zkusit si nanečisto přijímací pohovor s lektorkou byl zážitek, který mne naučil reagovat, nebát se a ukázal, kde mám rezervy," uvedla účastnice programu Jiřina Branžovská.

V průběhu ledna účastníci absolvují rekvalifikační kurzy zaměřené na hotelnictví, logistiku a pečovatelství. "Největší radost nám dělá první nově vzniklé pracovní místo pro jednoho z našich uchazečů, který nastoupil do práce 1. ledna 2015", řekla karlovarská koordinátorka projektu Eva Hejnová.

Přestože, je projekt určen lidem evidovaným na ÚP ČR v Karlovarském kraji, zaznamenal úřad zájem o účast v něm už i v dalších regionech.

Reklama

Výběr článků

Načítám