Hlavní obsah

Osm z deseti Španělů mladších třiceti let žije s rodiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělští sociologové tvrdí, že vysoká nezaměstnanost a špatné sociálně-ekonomické poměry v jejich zemi vytvářejí národ mamánků. Mladí lidé se především kvůli neschopnosti postavit se na vlastní nohy zdržují doma běžně do třiceti let. Osmdesát procent Španělů mladších třiceti let tak žije s rodiči.

Foto: Profimedia.cz

Třiadevadesát procent mladých Španělů má jen dočasnou pracovní smlouvu či částečný úvazek.

Článek

Jen pětina obyvatel pyrenejského království, která ještě neoslavila třicáté narozeniny, je schopna pronajmout si či koupit vlastní bydlení. „Většina mladých Španělů čelí na pracovním trhu naprosté nejistotě a tvrdý trh s realitami pro ně činí koupi bydlení naprosto nemožnou věcí,“ uvádí zpráva Španělské rady mládeže (CJE).

Odchod z domova si nemohou dovolit

Prezident rady Héctor Sanz tvrdí, že většina mladých Španělů rodiče opustit nemůže, nikoli že by nechtěla. „Odejít z domova je pro ně utopií,“ dodává Sanz.

Třiadevadesát procent Španělů ve věku šestnáct až devětadvacet let má totiž jen dočasnou pracovní smlouvu či částečný úvazek. Pětapadesát procent Španělů mladších třiceti let pak vykonává práci pod úrovní své kvalifikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám