Hlavní obsah

Dojíždění do práce snižuje produktivitu

Právo, kil

Celkový čas strávený cestováním do práce činí v České republice 50 minut – v případě zimních kalamit například v důsledku sněžení či tvorby ledovky významně narůstá.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si dojíždění do práce krátí využívíním svých mobilních zařízení.

Článek

Přestože je obecně známo, že kratší doba dojíždění zvyšuje produktivitu a motivaci zaměstnanců, skutečná doba dojíždění do zaměstnání vzrostla. Podle posledního průzkumu společnosti Regus mapujícího názory více než 22 000 respondentů ze 100 zemí se globální průměr času stráveného na cestě do a ze zaměstnání od roku 2012 zvýšil o celých 5 minut a v současné době činí přes půl hodiny (32,5 minuty) ve srovnání s pouhými 27 minutami před dvěma lety.

Lidé si krátí cestu užíváním mobilu

V České republice lidé do práce dojíždějí v průměru přibližně 25 minut, tedy 50 minut tam a zpět. Nicméně v zimním období v důsledku sněhu či ledovky na silnicích či železnici tato doba výrazně narůstá.

Čeští pracovníci se během dojíždění snaží zůstat produktivní a s využitím svých mobilních zařízení vyřizují obchodní hovory (48 %), poslouchají hudbu (45 %) nebo jsou v kontaktu s rodinou či přáteli (43 %) .

Cestování během pracovní doby – doprava na schůzky a zpět – je obecně více využíváno k obchodním hovorům (78 %), telefonování s rodinou či přáteli (62 %) a k vyřizování telefonátů souvisejících s domácností (52 %). Respondenti se rovněž shodují v tom, že e-maily častěji vyřizují během cestování v pracovní době (43 %) než při dojíždění do práce a zpět (23 %).

Zlepšit rovnováhu života

„Zjištění, že každodenní cestování zabírá českým pracovníkům téměř hodinu, není příjemné,“ uvedl Karel Pelan, ředitel společnosti Regus pro Českou republiku.

Lidé by podle něj měli v ideálním případě pracovat v profesionálním prostředí v blízkosti domova tak, aby maximalizovali svou produktivitu. „Práce blíže k domovu znamená zvýšení produktivity a dává pracovníkům možnost zlepšit rovnováhu mezi osobním a pracovním životem,“ zdůraznil Pelan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám