Hlavní obsah

Konečně optimismus na trhu práce

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že očekávání zaměstnavatelů pro příští čtvrtletí jsou optimistická i přes to, že se jedná o nejslabší náborové období roku.

Foto: Profimedia.cz

Nejsilnější index předpovídá odvětví státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.

Článek

Šest procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, pět procent předpovídá jejich snížení a 88 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2015 hodnotu +1 %.

Nejsilnější první kvartál za šest let

„První čtvrtletí je nejhorší období v oblasti zaměstnanosti, kdy dochází v mnoha odvětvích k sezónnímu poklesu. Počet nezaměstnaných je nejnižší od roku 2009 a čistý index trhu práce představuje nejsilnější první čtvrtletí v historii průzkumu od roku 2008. To lze považovat za znamení obnovy důvěry zaměstnavatelů,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Velké firmy jsou na tom lépe

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve dvou ze čtyř kategorií podniků. Zaměstnavatelé velkých společností hlásí nejoptimističtější náborové plány s čistým indexem trhu +11 %, následováni středními společnostmi s indexem +8 %. Stabilní náborovou situaci s indexem 0 % očekávají zaměstnavatelé v mikropodnicích a mírný pokles, s hodnotou indexu –3 %, hlásí malé podniky.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé ve čtyřech z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější index předpovídá odvětví státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s čistým indexem trhu práce, +9 %. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci také v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, + 6 %, a zpracovatelský průmysl, +3 %. Na druhé straně největší pokles počtu pracovních sil očekává odvětví těžba nerostných surovin, které hlásí index –8 %.

Regionální srovnání

Zaměstnavatelé v regionech Praha a Morava očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější čistý index trhu práce, +3 %, hlásí Praha. Na Moravě index dosáhl hodnoty +2 % a v Čechách –1 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím se náborové plány zvýšily ve všech třech regionech.

Globální pohled

Z globálního hlediska zaměstnavatelé ve 38 ze 42 sledovaných zemí a oblastí očekávají nárůst počtu pracovních sil. Index je obecně silnější v porovnání s minulým čtvrtletím i v meziročním srovnání. Proti čtvrtému kvartálu 2014 se index zvýšil ve 22 zemích a snížil pouze ve 12. Nejsilnější náborové prostředí z globálního hlediska hlásí opět zaměstnavatelé v Indii, +45, na Tchaj-wanu,+43 a na Novém Zélandu, +28 procentních bodů. Nejslabší – a jediné negativní – náborové prostředí hlásí Finsko, –8, Itálie, –5, Nizozemsko, –3 a Švýcarsko, –2 procentní body.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám