Hlavní obsah

Vysokých škol po novele zákona výrazně ubude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet vysokých škol v Česku by se měl po přijetí novely vysokoškolského zákona výrazně snížit. Pravidla jejich akreditace by totiž měla být přísnější. Zpřísnit by se měly i podmínky pro působení poboček zahraničních vysokých škol v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Studenti často vystudují obor, který pak nedělají.

Článek

V České televizi to uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Kolik vysokých škol by mělo v ČR fungovat, ale odmítl upřesnit. Veřejných je nyní 26, soukromých 46 a státní dvě.

Skončí nekvalitní školy

„Očekávám výrazný úbytek nekvalitních škol, které se nepřizpůsobí (novým pravidlům),“ uvedl ministr. Podle něj teď není v silách akreditační komise, aby stihla kontrolovat jiné než minimální parametry. Na sledování „vnitřní kvality“ už jí nezbývá čas. Chládek míní, že problém je ve velkém množství studijních oborů.

V Británii jsou daleko střídmější

Podle emeritního profesora univerzity v Cambridge Rudolfa Haňky v Británii funguje pro 60 miliónů obyvatel 132 vysokých škol. Podle tohoto klíče by jich v Česku mělo zůstat zhruba 22, upřesnil profesor. Dodal, že v Británii navíc musí mít škola aspoň tisícovku studentů, v Česku toto měřítko splňuje jen asi osm institucí.

Nový akreditační úřad

Novela počítá se vznikem nového akreditačního úřadu. Ten by měl mít podle Chládka „daleko silnější nástroje“. „Zanikly by tak nejen nekvalitní české vysoké školy, ale vyplenily by se i pobočky zahraničních pseudoškol,“ je přesvědčen ministr.

Do ČR přišla nejvýše třetí kategorie

Podotkl, že se prestižní zahraniční vysoké školy v ČR objeví málokdy, většinou přicházejí instituce „třetího či čtvrtého řádu“ za byznysem. Jejich absolventi pak mívají problém s uznáním vzdělání. Aby v Česku platilo, musí ho česká vysoká škola nostrifikovat. Pokud ale studium neodpovídá náplni jejích oborů, nostrifikaci neudělí. Když bude chtít zahraniční škola svou pobočku otevřít a tituly nabízet, bude muset její program odpovídat českému systému, dodal ministr.

Sledovat uplatnění absolventů v praxi

Míní, že víc je nutné zaměřit se i na uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Po skončení studia ve svém oboru neseženou práci, věnují se tedy něčemu jinému. „Vystudují obor, který pak nedělají. Pokud je to na veřejné vysoké škole, je to velký problém, protože studium platí stát,“ řekl Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám