Hlavní obsah

Nejvíce žen ve vedení firem je ve zdravotnictví

Největší podíl žen ve vedení firem v ČR je ve zdravotnictví, farmaceutickém průmyslu a v pojišťovnictví. Nejmenší podíl jednatelek a členek představenstev je naopak v energetice, bankovnictví a telekomunikacích. Vyplývá to ze studie Deloitte Corporate Governance Centra v ČR, které sleduje dvacet největších společností z deseti odvětví ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Podíl žen ve vedení firem v ČR se meziročně téměř nezměnil a stále ve srovnání se světem zaostáváme.

Článek

Zatímco celkově ve statutárních orgánech stovky největších tuzemských firem zasedá v průměru 9,14 procenta žen, na manažerských pozicích ve zdravotnických institucích je to více než čtvrtina.

Zaostáváme za světem

"Je zajímavé, že ačkoli ohledně zastoupení žen probíhala poslední rok rozsáhlá diskuse, stále se jedná o podobě směrnice, která by měla stanovit kvóty pro zastoupení žen v nevýkonných orgánech společností kótovaných na burze. Aktuální výsledky studie dokládají, že podíl žen ve vedení firem v ČR se meziročně téměř nezměnil a stále ve srovnání se světem zaostáváme," komentoval výsledky vedoucí Deloitte Corporate Governance Centra v ČR Jan Spáčil.

Spojařům vláda žen nevadí

Podle porovnání celkového podílu žen v dozorčích radách, které v ČR představují nevýkonné orgány dotčené evropskou regulací, mají největší zastoupení ženy ze sektoru telekomunikace, doprava a IT, farmaceutický průmysl a zdravotnictví (po dvaceti procentech). Následuje stavebnictví (16,9 procenta) a maloobchod (14,8 procenta).

Finančníci jim nevěří

Nejméně žen v dozorčích radách je naopak mezi finančními institucemi, tedy bankami a pojišťovnami. Zatímco v bankách zasedá v dozorčích radách 8,4 procenta žen, v pojišťovnách pouze 7,4 procenta. V energetice připadne na jednu ženu přibližně deset mužů (9,2 procenta zastoupení žen) a v marketingu, PR a médiích (10,9 procenta).

Směrnice počítá se 40%

"Zastoupení žen by se mělo podstatně zvýšit po přijetí evropské směrnice, která má tuto problematiku v budoucnu regulovat. Návrh směrnice počítá zavedením 40procentního podílu žen v nevýkonných orgánech kótovaných společností v horizontu tří až pěti let," doplnila advokátka v Ambruz & Dark Deloitte Legal Jaroslava Ignáciková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám