Hlavní obsah

Školy na Ostravsku bojují o budoucí studenty

Právo, Denisa Telaříková

Jak vymalovat byt, předělat bytové jádro v paneláku, jak postavit zeď či svařit trubky se v uplynulých dnech dozvědělo téměř 300 žáků ze základních škol z Ostravska, kteří dorazili se svými učiteli do Střední školy stavební a dřevozpracující (SŠSaD) v Ostravě-Zábřehu. Konal se zde totiž Den řemesel, kterým se škola snaží přilákat do svých lavic nové uchazeče.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Žáci z ostravské ZŠ Chrjukinova si vyzkoušeli i vrtání do sádrokartonu.

Článek

Tato škola, tak jako i ostatní v kraji, se znovu pustila do boje o žáky a láká náborem co nejvíce zájemců na studium řemesel, která zde vyučují.

Učební obory nejsou méněcenné

Od instalatéra, přes truhláře, tesaře, malíře pokojů, sádrokartonáře až k zedníkům, obkladačům a kamnářům. A nechybí ani maturitní obory. Což není vůbec jednoduché, jelikož bohužel stále mezi rodiči a dětmi převládá názor, že učební obor je něco méněcenného. Přitom na pracovním trhu je obrovská sháňka po kvalitních řemeslnících.

Vyzkoušeli si řemeslo

„Žáci si prohlédli prostory, kde se vyučuje teorie, ale i přilehlé dílny, kde se seznámili s vyučujícími, ale také si mohli vyzkoušet řemeslo,“ líčil Právu zástupce ředitele SŠSaD Lukáš Šubert. Školáci si tak například na sucho složili cihlovou zeď, vrtali či řezali sádrokarton a dlaždice, válečkem si mohli na stěnu natáhnout linku či na CNC obráběcím stroji zadávali jednoduché příkazy, které pak stroj udělal.

Dobrých řemeslníků je třeba

„Mohli i pozorovat, jak se staví kamna, či si vyzkoušet na počítači ve speciálních špičkových programech nakreslit svou vizualizaci pokoje, nábytku či objektu,“ uvedl Šubert.

„Jsme moc rádi, že takové akce na středních školách jsou. Všichni nemohou mít maturitu, je třeba kvalitních a dobrých řemeslníků,“ podotkly oslovené učitelky základních škol, které děti na akci doprovázely. Těm se Den řemesel, který SŠSaD pořádala již počtvrté, velmi líbil.

Na škole se v současnosti učí řemesla 580 žáků, z toho je pět děvčat. „Dvě se učí na malířky pokojů, dvě na truhlářky a jedna na zednici. Nemusí to vždy být kluci, kteří převezmou řemeslo po svých rodičích,“ usmál se zástupce ředitele.

Na praxi si mohou přivydělat

Největším lákadlem pro studenty je zcela jistě i to, že si mohou ve škole při praxi přivydělat. „Pokud jsou šikovní, tak praxi tráví pod vedením instruktorů v reálných firmách na pracovištích po celé Ostravě. Velmi šikovní instalatéři mohou měsíčně získat odměnu až kolem dvou tisíc korun. U tesařů, truhlářů a zedníků se odměny pohybují kolem tisícovky. Nejvíce odměn mají samozřejmě třeťáci, kteří už umí nejvíce. Ale odměny jsou i v prvním a druhém ročníku,“ upřesnil Šubert.

Letos s přijímačkami

V Moravskoslezském kraji je v letošním školním roce v devátých třídách 8950 žáků. Utkají se o místa na 78 krajských středních školách tentokrát u celostátních přijímacích zkoušek, které se uskuteční 15. a 16. dubna, náhradní termín je pak 14. května. Jedná se o pilotní projekt ministerstva školství, ke kterému se všechny krajské školy z regionu přihlásily.

Pro žáky základních škol a učitele to není až tak velká změna, jelikož kraj organizuje jednotné přijímací zkoušky pro střední školy již po tři roky z vlastní iniciativy. Chce totiž motivovat deváťáky, aby se řádně a svědomitě na tyto zkoušky připravili a tím se zvýšila kvalita vzdělávání v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám