Hlavní obsah

Podíl nabídek s prací na dálku stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl pracovních nabídek umožňujících práci na dálku alespoň několik dní v měsíci se za posledních pět let zvýšil čtyřikrát. V současnosti taková místa obsahuje přes šest procent inzerátů na volné pozice. Vyplývá to z údajů portálu Jobs.cz.

Foto: Profimedia.cz

Práci z domova využívají především matky na rodičovské dovolené.

Článek

Mladí lidé přitom podle společnosti Microsoft považují flexibilní pracovní dobu za nejdůležitější kritérium výběru zaměstnavatele hned po platu a základních benefitech. Významným motivátorem je i možnost práce mimo kancelář či firemní kultura založená na důvěře.

Jen třetina nabízí práci z domova

Řada zaměstnavatelů zatím není na tento trend připravena. Na otázku, jaké pracovní prostředí ve firmách nyní je, 79 procent personálních manažerů odpovědělo, že se pracuje v klasických kancelářích. Zatím jen třetina firem nabízí svým zaměstnancům práci z domova. Více než 70 procent zaměstnanců přitom pracuje i mimo běžnou pracovní dobu.

Nechceme se stěhovat ani dojíždět

„Češi jsou známí nízkou ochotou stěhovat se či dojíždět za prací. Postoj mladé generace ale ukazuje, že míra flexibility a mobility roste. Firmy to zaznamenaly a začínají se na to připravovat. Vyšší flexibilita v práci navíc pomůže i ve vztahu k lidem, kteří se stěhovat nechtějí či nemohou,” uvedla personální ředitelka Microsoftu Dagmar Ševčíková.

Využít IT k podpoře flexibility

Microsoft vypsal na tento pátek „Den práce odkudkoliv”, kterým chce inspirovat české firmy k využívání běžných informačních technologií jako nástroje podpory pracovní flexibility, jak z hlediska času, tak i místa. Letos se k akci přidaly společnosti Jobs.cz a Sodexo Benefity, neziskové organizace Byznys pro společnost a EDUin nebo časopis Marianne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám