Hlavní obsah

Zlínský kraj rozšiřuje program učňovských stipendií

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský kraj pokračuje v podpoře vybraných učebních oborů, v nichž se pro učně stává významnou pobídkou vyplácení finančních odměn. Rozšíření stávající nabídky učňovských oborů, na něž se vztahuje stipendijní podpora, nyní schválili krajští radní. Nově podporovaným oborem budou chemici.

Foto: Profimedia.cz

Systém podpory řemesel se nejprve vztahoval na strojírenské obory.

Článek

„O zařazení oboru chemik do systému Podpory řemesel v odborném školství jsme rozhodli poté, co nás o to požádalo vedení společnosti Continental Barum, která se i přes zvýšený zájem uchazečů o studium stále potýká s nedostatkem absolventů zaměřených na zpracování pryže a plastů,“ vysvětlil radní pro oblast školství Petr Navrátil (ČSSD).

Vstříc potřebám trhu práce

Základní myšlenkou podpory učňovských oborů byla podle něj od počátku snaha kraje vyjít co nejvíc vstříc reálným potřebám trhu práce. „Absolventi tohoto oboru se uplatní rovněž v dalších významných firmách, jako je Mitas nebo Fatra,“ doplnil Navrátil.

Systém Podpory řemesel v odborném školství zavedl Zlínský kraj v roce 2007 jako vůbec první z českých a moravských krajů. Nejprve se vztahoval na obory strojírenské a stavební, později byl rozšiřován i o další specializace, kterých se na trhu práce nedostávalo.

Chemikům peníze od příštího roku

V současné době jsou do systému zapojeny obory strojní mechanik, nástrojař, karosář, obráběč kovů, instalatér, klempíř, podlahář, malíř a lakýrník, tesař, zedník, sklář – výrobce a zušlechťovatel skla, řezník-uzenář, pekař, výrobce obuvi, zemědělec-farmář a nově též chemik. Pro chemiky budou stipendia vyplácena od školního roku 2015 / 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám