Hlavní obsah

Žáci natočili na tablet, jak si představují školu za deset let

Novinky, kil

Cestování v čase, všudypřítomné klony a studenti teleportující se z postele rovnou do školních lavic dominovaly v prvním ročníku soutěže pro filmařské talenty z druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií AI 2024: Škola základ života.

Foto: archiv Intel

Vítězný tým z Gymnázia Jílemnice.

Článek

Celkem 44 studentských týmů ve věku 11 až 15 let v soutěži, jíž vyhlásila společnost Intel ve spolupráci s Nakladatelstvím Fraus, natočilo na tablet, jak si představují školu budoucnosti. Festivalové finále soutěže v pražském Bio Oko vyneslo prvenství školnímu týmu z Gymnázia Jílemnice ve složení Sára Tomášová, Vít Ježek, Štěpán Boukal, Jan Plesník a Tereza Klimentová a jejich filmu Škola ve výtahu.

Výtahem do různých epoch

Odborná porota, v níž mimo jiné zasedl umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Karel Och, tento film ocenila prakticky jednomyslně hlavně kvůli originálnímu nápadu přestupování z výtahu do různých autenticky ztvárněných časových epoch. Porotci mu dali přednost před komediálním snímkem se skvělými hereckými výkony Doba křemíková z Gymnázia Lovosice či minimalistické a lehce znepokojivé vizi School in 2024 od studentů táborského Gymnázia Pierra de Coubertina.

Školy se aktivně podílely

Řada snímků o škole budoucnosti vznikala v úzké spolupráci se školou. V ZŠ Masarykova v Rychnově nad Kněžnou se do vystupování před kamerou zapojili i pedagogové a stříbrný tým z Gymnázia v Lovosicích svou aktivitu propojil s výukou. „K práci přistupovali tvůrci filmu s nadšením v rámci semináře Člověk a média i mimo výuku. Pracovali na filmu sami bez zásahu vyučujících a námět dali dohromady přes víkend,“ uvedla Vlasta Karfíková, profesorka Gymnázia v Lovosicích. Zapojení praktické části natáčení do semináře mediální výchovy považuje za výborný nápad.

Obohacení výuky

Právě perspektivu obohacení výuky o praktickou část natáčení považuje iniciátor soutěže, společnost Intel, vedle samotných filmů za největší zisk prvního ročníku. „Více než dvě stě žáků druhého stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií se nechalo inspirovat naší výzvou a s pomocí tabletů natočili svou představu, jak bude vypadat škola za deset let. Může existovat lepší důkaz, že tablety a obecně počítače nemusí sloužit jen k pasivnímu trávení volného času?“ konstatoval Pavel Svoboda ze společnosti Intel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám