Hlavní obsah

Odbory budou bojovat proti nesolidním pracovním agenturám

Odborový svaz KOVO bude v nejbližší době iniciovat odebrání licencí některým nekorektním zaměstnavatelským agenturám. Na českém trhu práce jich podle místopředsedy svazu Jaroslava Součka působí 1650, mnohé z nich se chovají nekorektně vůči svým zaměstnancům i vůči státu.

Foto: Profimedia.cz

Sociální jistoty jsou u agenturního zaměstnávání velmi omezené.

Článek

Souček to prohlásil po jednání předsednictva svazu v Českých Budějovicích.

Agentury omezují sociální jistoty

„Agenturní zaměstnávání v našich poměrech považujeme za rizikové vzhledem k tomu, že sociální jistoty v této formě zaměstnávání jsou velmi omezené. Po člověku je vyžadována maximální flexibilita a ne vždy je za to odměněn adekvátně tak, jak předpokládá zákon, to znamená, obdobně jako jsou odměňováni kmenoví zaměstnanci uživatelské firmy,” vysvětlil Souček.

V Česku se přemnožily

Zatímco v Česku působí podle Součka na zhruba pětimiliónovém trhu práce 1650 subjektů, v Polsku, kde je pracovní trh více než třikrát větší, je personálních agentur 18 a stačí to.

„My se domníváme, a mnohé případy nám to potvrzují, že agentury se nechovají v souladu se zákonem jak vůči svým zaměstnancům, tak vůči státu co se týče odvodů za tyto zaměstnance," upozornil Souček.

Při nemoci bez dávek

Zaměstnavatelské agentury zaměstnance zčásti odměňují formou benefitů, které nepodléhají zdanění, to znamená, že nepodléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění. „Když zaměstnanec onemocní, tak nedostává žádné nemocenské dávky, když jede na dovolenou, tak se mu vypočítává náhrada za dovolenou z nižší částky. Bit je také při výpočtu penze, protože o sociální pojištění se mu výpočet zkracuje,“ vypočítal Souček rizika.

Bojovat proti zneužívání

Odborový svaz KOVO proto podepsal dohodu o spolupráci s Asociací poskytovatelů personálních služeb, která sdružuje největší agentury práce působící na českém pracovním trhu. Společně chtějí usilovat o kultivaci agenturního zaměstnávání v ČR a bojovat proti jeho zneužívání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám