Hlavní obsah

Volnost v práci vítězí nad tradičními benefity

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rostoucím fenoménem svobodných firem mění čeští zaměstnanci své priority. Většina (76 %) jich totiž aktuálně upřednostňuje volnost v docházení, otevřenou pracovní dobu a přátelské vztahy se šéfem před ostatními zaměstnaneckými benefity. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Slevomat.

Foto: Profimedia.cz

Strnulá organizační struktura je pro zaměstnance často frustrující.

Článek

Home Office (práce z domova), volná pracovní doba a neformální pracovní prostředí jsou tak mezi pracujícími oblíbenější než ostatní benefity, jako například již tradiční stravenky, penzijní připojištění, příspěvek na neživotní pojištění, věcné dary a podobně.

Díky volné pracovní době si zaměstnanci mohou během dne vyřídit to, co potřebují
Veronika Hlaváčová, Slevomat

„Zejména lidé ve velkých korporacích si uvědomují, že strnulá organizační struktura je pro ně často frustrující. Naopak atmosféra a možnosti svobodných firem jsou více motivující. Další výhodou je, že díky volné pracovní době si zaměstnanci mohou během dne vyřídit to, co potřebují, například zajít do banky či na úřady, přitom to ale není na úkor jejich pracovních výsledků. Jistá svoboda v práci je pro ně motivující, mnoho lidí je ochotno se vzdát i tradičních benefitů,“ zdůvodnila rostoucí oblibu svobodných firem HR manažerka společnosti Slevomat Veronika Hlaváčová.

Služební mobil standardem

Naopak některé benefity, které ještě před lety byly vnímány jako prioritní, se pomalu staly standardem. Jde například o dovolenou navíc nebo mobilní telefon. V současnosti již mnoho firem nabízí zaměstnancům pět týdnů dovolené a užití telefonu je součástí výkonu práce, proto se mezi benefity dostává do popředí individuální přístup.

Zajímavým aspektem průzkumu jsou například možnosti volby, tedy jakého benefitu by se zaměstnanci vzdali, pokud by si benefity mohli nechat ušít na míru. V tomto ohledu převládají právě tradiční bonusy.

Zájem o individuální přístup

„Stále víc lidí dává přednost tomu, aby mohli v práci volně dýchat a práce je tak co nejvíce bavila. Je tak patrný větší zájem o individuální přístup, kam patří i kuriózní benefity, jako například když šéf půjčí své služební auto i s tankovací kartou podřízeným, možnost odměn formou wellness víkendu či výlet balónem s pilotující ředitelkou,“ doplnila Hlaváčová.

Kterého benefitu byste se dobrovolně vzdali?

Stravenky89 %
Věcné dary85 %
Odborné konference a workshopy71 %
Placená MHD65 %
Penzijní či jiné připojištění44 %
Kurzy a osobní vzdělávání31 %
Služební telefon29 %
Služební auto23 %

Zdroj: Slevomat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám