Hlavní obsah

Americké roztleskávačky požadují minimální mzdu

Debaty o minimální mzdě jsou několik posledních let žhavým politickým tématem v USA. Se svým příslovečným temperamentem oživily tuto otázku i americké roztleskávačky. Než začne národní fotbalová liga, hodlají totiž prosadit, aby i ony dostávaly za svá vystoupení v přestávkách utkání minimální mzdu.

Foto: Profimedia.cz

Roztleskávačky si musejí uniformy a nářadí platit ze svého.

Článek

Jmenovitě se o rozruch postaraly roztleskávačky náležející k týmu Buffalo Bills. Říkají si Buffalo Jills a poprvé od roku 1967 nevystoupí, neboť jim minimální mzdy vyplaceny nebudou.

Náklady musí hradit ze svého

Roztleskávačky si prý musejí uniformy a nářadí platit ze svého a nedostávají za své aktivity na trávníku nic. Manažerka týmu Buffalo Jills oznámila, že v roce 2014 nebudou vystupovat.

Minimální mzda se týká všech

„Nárok na minimální mzdu má ochránit pracující. Všichni zaměstnanci v rámci státu New York jsou chráněni tímto zákonem,“ uvedl advokát Sean Conney, jenž zastupuje roztleskávačky týmu Buffalo Jills.

Miliony tečou jinam

Paradoxní je, že liga amerického fotbalu je obrovskou mašinerií, v níž se točí miliardy dolarů. Manažeři a přední hráči vydělávají milióny dolarů, roztleskávačky však mají pracovat zdarma jen pro pocit, že dělají dobrou práci pro svůj tým. Minimální mzda v USA dosahuje osmi dolarů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám