Hlavní obsah

Počet pracovních úrazů vzrostl

Státní úřad inspekce práce (SÚIP) evidoval v červenci 3119 pracovních úrazů, což je o 327 více než loni ve stejném měsíci. Smrtelný úraz utrpělo 12 lidí, mezi nimi dva cizinci. Loni v červenci se smrtelně zranilo 11 lidí. Informovala o tom Ivona Foltisová z kanceláře generálního inspektora SÚIP v Opavě.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly odhalily nedostatky v zajištění bezpečnosti práce na pracovištích.

Článek

Z celkového počtu červencových úrazů byli v 62 případech zraněni cizinci. "Závažný pracovní úraz, v jehož důsledku byl zaměstnanec hospitalizován déle než pět dní, utrpělo 130 pracovníků, z toho čtyři cizinci," upřesnila Foltisová.

Nejvíce pracovních úrazů se stalo v Jihomoravském kraji (334) a Plzeňském kraji (332). Naopak nejméně lidí se zranilo v Olomouckém kraji (110).

Pokuty za 27 miliónů

Pracovníci SÚIP v červenci provedli 2798 kontrol u zaměstnavatelů a rozdali při nich pokuty za více než 27,1 miliónu korun. Největší objem pokut spadá tradičně do úseku zákona o zaměstnanosti, kam patří i nelegální zaměstnávání. Inspektoři v této oblasti uložili dohromady pokuty za více než 18 miliónů korun.

Třetina sběren v nepořádku

Inspekce prováděla v uplynulém období také mimořádnou kontrolní akci u zaměstnavatelů provozujících sběrny druhotných surovin. Téměř 30 procent těchto kontrol odhalilo nedostatky v oblasti dodržování povinností daných zákonem o zaměstnanosti nebo zákoníkem práce. Inspektoři se zaměřili například na odhalování nelegální práce.

Bezpečnostní předpisy se nedodržují

"Jelikož se kontroly zaměřily i na oblast dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti práce, proběhla zhruba třetina kontrol za účasti inspektorů specializujících se právě na provádění kontrol v této oblasti. Ve více než 60 procentech kontroly odhalily nedostatky v zajištění bezpečnosti práce na pracovištích kontrolovaných zaměstnavatelů," podotkla Foltisová.

Kromě nelegálního zaměstnávání patřila ke zjištěným nedostatkům při kontrolách například pochybení v odměňování nebo nedostatky u pracovněprávních dokumentů, jako jsou smlouvy či dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám