Hlavní obsah

Firmy investují do zdraví zaměstnanců

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravý životní styl rovná se výkonnější a spokojenější zaměstnanec. Na tom se shodnou zaměstnanci i zaměstnavatelé. Není proto divu, že již třetina českých zaměstnavatelů pohybové aktivity svých zaměstnanců nejrůznějšími způsoby podporuje – ve světě je toto číslo ovšem dvojnásobné.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci pracují na zlepšení fyzické kondice hlavně tím, že běhají po schodech.

Článek

Jste-li fyzicky fit, zpravidla se to pozitivně projevuje i na všem pracovním výkonu. To se sice lehko řekne, ale hůř dělá. Obzvlášť když pět dní ze sedmi prosedíte v kanceláři a jediným vaším pohybem je přesun na kolečkové židli mezi pracovním stolem a skříňkou se šanony. Pracovní vytížení ale pro mnoho Čechů přestává být důvodem, proč se sportu vzdávat. V průzkumu Workmonitor společnosti Randstad téměř dvě třetiny zaměstnanců potvrdily, že se cvičením udržují nejen ve fyzické, ale i v pracovní kondici.

Jste-li fyzicky fit, zpravidla se to pozitivně projevuje i na všem pracovním výkonu

Častá fyzická aktivita je podle 78 % dotazovaných pro zdravý život nezbytná a šest z deseti respondentů potvrdilo, že se díky pravidelnému sportu nejen cítí lépe, ale podávají i lepší výkony v práci. A na to začínají slyšet také firmy. Chodit cvičit v průběhu pracovní doby má povoleno 17 % Čechů, čtvrtině pak zaměstnavatel poskytuje alespoň přístrojové vybavení tělocvičny v místě pracoviště nebo slevy na návštěvy sportovních zařízení.

Ve zdravém těle zdravý duch

„Z takového přístupu těží vždy obě strany,“ připomíná Alžběta Honsová, marketingová manažerka společnosti Randstad, a vysvětluje: „Zaměstnancům to umožní udržovat lepší rovnováhu mezi prací a volným časem a firmám se investice vrátí v podobě odpočatých, zdravějších a celkově spokojenějších zaměstnanců.“

Upevňují tým

Firmy, které své pracovníky tak či onak podporují ve zlepšování kondice, tím zároveň přispívají i k utužování týmu. Třetina dotazovaných totiž v průzkumu potvrdila, že sportovní aktivity s oblibou provozují právě ve společnosti kolegů.

Čeští zaměstnanci podporu zdravého životního stylu ze strany zaměstnavatele vítají, nicméně v drtivé většině (89 %) se shodují v tom, že hlavní zodpovědnost za svoji fyzickou kondici nesou oni sami. A jak tedy během běžného dne v zaměstnání pracují na jejím zlepšení? Hlavně tím, že běhají po schodech. 57 % účastníků průzkumu uvedlo, že se záměrně vyhýbají výtahům a v práci se ve jménu svého zdraví pohybují zásadně po svých.

Podpora ve světě je různá

Důležitost rovnováhy mezi pracovním a osobním životem si uvědomují zaměstnanci nejen v Česku, ale napříč světadíly, byť podpora zaměstnavatelů se liší. V Evropě není běžně zvykem, aby zaměstnavatel umožňoval zaměstnancům věnovat se cvičení v pracovní době, zatímco ve Spojených státech amerických nebo v Austrálii či na Novém Zélandu tuto možnost uvádí téměř třetina respondentů, v Turecku dokonce 40 %.

Obecně je však podpora zaměstnavatelů sportovním aktivitám zaměstnanců u našich sousedů mnohem běžnější – ve Velké Británii, Německu nebo Polsku tuto možnost potvrzuje minimálně třetina zaměstnanců, v USA pak dokonce 40 % – proti pouhým 17 % v Česku.

Holistický přístup

Nejdál jsou v péči o tělesné i duševní blaho svých zaměstnanců v USA, Austrálii a na Novém Zélandu – skoro 70 % zaměstnavatelů aktivně podporuje zdravý životní styl: kromě podpory fyzické aktivity zaměstnanců polovina zaměstnavatelů podporuje zdravou stravu (například ve firemních kantýnách) a téměř polovina poskytuje svým lidem osobního kouče či mentora.

„Zjednodušeně se dá říci, že v Evropě se více cvičí a ve Spojených státech, Austrálii a na Novém Zélandu uplatňují spíše takový Platónův holistický přístup (Neměli bychom se pokoušet o léčení žádné části, aniž bychom se pokusili vyléčit celek),“ komentuje výsledky Alžběta Honsová a dodává:

Asijské firmy si potrpí na rozcvičky

„Pozadu ovšem nezůstávají ani asijské státy. Podle tvrzení respondentů je tam podpora fyzických aktivit běžná u více než třetiny zaměstnavatelů a téměř polovina zaměstnavatelů disponuje aktivním programem na podporu zdravého životního stylu. Částečně je možné tyto výsledky určitě přičíst poměrně rozšířené praxi společných firemních rozcviček a sportovních aktivit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám