Hlavní obsah

Poradna: Počítá se dovolená do zkušební doby?

Zkušební doba je obdobím, kdy si zaměstnanec ani zaměstnavatel nemohou být jisti, zda pracovní poměr náhle druhá ze stran neskončí. Zejména zaměstnanci si většinou oddychnou, když už jim zkušební doba uplyne. Mohou však nastat situace, kdy se prodloužení zkušební doby stane vítanou skutečností. Připouští však vůbec zákoník práce takovouto možnost?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
1. 1. 2014 jsem nastoupil do práce jako mistr výroby – při nástupu mi dali podepsat zkušební dobu na 6 měsíců. Teď jsem dostal lepší nabídku z jiné firmy, tak jsem zaměstnavateli 2. 7. 2014 položil na stůl oznámení, že končím ve „zkušebce“. Zaměstnavatel mi na to odpověděl, že jsem jim to oznámil pozdě a že zkušební doba už uplynula – jenže já byl celou druhou půlku června na dovolené. Nedá se to brát jako omluvitelný důvod?

Zkušební doba

Zkušební doba slouží při vzniku pracovního poměru k tomu, aby si zaměstnanec i zaměstnavatel v jejím průběhu ověřili, zda jsou schopni vzájemně spolupracovat a zda jim tato spolupráce vyhovuje. Pokud zaměstnanec nebo zaměstnavatel dospěje v průběhu zkušební doby k závěru, že nemá zájem pokračovat v pracovním poměru, může jej snadno a rychle ukončit.

Zkušební doba musí být sjednána písemně nejpozději v den nástupu zaměstnance do práce – s tím, že u tzv. řadových zaměstnanců ji lze sjednat maximálně na 3 měsíce. Až na 6 měsíců je možné ji sjednat s vedoucími zaměstnanci (tedy s těmi, kteří řídí alespoň jednoho podřízeného zaměstnance a stojí na příslušném stupni řízení).

Bez ohledu na pozici zaměstnance však platí, že u pracovního poměru na dobu určitou smí být zkušební doba sjednána nejdéle v rozsahu poloviny délky pracovního poměru (například u pracovního poměru uzavřeného na 4 měsíce, smí být zkušební doba sjednána nejdéle na 2 měsíce od vzniku pracovního poměru).

Prodlužování zkušební doby

Sjednanou délku zkušební doby není možné dodatečně prodlužovat, a to i když by s tím obě strany souhlasily. Na druhou stranu však přímo ze zákona platí výjimka pro případy, kdy zaměstnanec ve zkušební době nepracuje a ta tím neplní svůj účel – v těchto případech, že se zkušební doba prodlužuje o dobu:

Sjednanou délku zkušební doby není možné dodatečně prodlužovat, a to i když by s tím obě strany souhlasily. Na druhou stranu však přímo ze zákona platí výjimka pro případy, kdy zaměstnanec ve zkušební době nepracuje a ta tím neplní svůj účel – v těchto případech, že se zkušební doba prodlužuje o dobu: • celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec v průběhu zkušební doby nekoná práci (např. pracovní neschopnost, volno na svatbu či pohřeb, prostoje a další) a

• celodenní dovolené.

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je speciální a velmi jednoduchý způsob ukončení pracovního poměru. Zrušení ve zkušební době není nutné jakkoli odůvodňovat a pracovní poměr končí dnem doručení zrušení nebo dnem ve zrušení uvedeném (nebude-li předcházet dni doručení). Jedinou podmínkou tak je, že zrušení musí být provedeno písemně.

I ve zkušební době je však zaměstnanec částečně chráněn, a to tím, že zaměstnavatel nesmí zrušit pracovní poměr v prvních 14 dnech jeho pracovní neschopnosti.

Shrnutí

Jako mistr výroby jste vedoucím zaměstnancem. Zkušební doba v délce 6 měsíců tak byla mezi vámi a vaším zaměstnavatelem sjednána platně (za předpokladu, že váš pracovní poměr byl uzavřen na dobu neurčitou).

Vzhledem k tomu, že jste čerpal ve druhé polovině června dovolenou, prodloužila se o tuto dobu vaše zkušební doba, a proto jste ještě i 2. 7. 2014 mohl platně rozvázat pracovní poměr ve zkušební době (tj. bez jakékoli výpovědní doby) – váš pracovní poměr tak skončil dnem doručení tohoto zrušení, pokud jste v něm neuvedl jiný pozdější den.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Od kolika let mohu jít na brigádu?

Je tady opět léto, kdy chce celá řada mladých lidí kromě vytouženého odpočinku u vody nebo v přírodě získat také své první pracovní zkušenosti – a samozřejmě...

Poradna: S agenturními zaměstnanci jinak?

Mnoho společností v České republice využívá služeb agentur práce, aby jim dodaly potřebné zaměstnance jako pracovní sílu. Typicky v případech, kde je vysoká...

Výběr článků

Načítám