Hlavní obsah

Kominičtí učni v Brně byli pasováni na tovaryše

Brněnští kominíci obnovili dávnou cechovní tradici pasování tovaryšů. Padesátku absolventů ze školy v Brně-Bosonohách uvedli do stavu tovaryšského představení Moravského kominického společenstva.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní kominíci mají širší působnost než v minulosti.

Článek

Pasování tovaryšů mečem svatého Floriána, patrona kominíků, má podle organizátorů letos i v dalších letech připomínat význam řemesla. Cílem je také posílení prestiže kominíků, přičemž inspirovat by se údajně mohly i další obory. Tovaryši spolu s výučním listem dostali také šerpu a první číslo oborového časopisu Kominík.

Působnost kominíků se rozšířila

Předseda společenstva Zbyněk Dubač zdůraznil slavnou historii kominického řemesla. Dnešní kominíci podle něj mají dokonce širší působnost než v minulosti. Řeší montáže a kontroly spalinových cest, měří účinnost spalování a doporučují vhodné druhy paliva. „Význam kominíků spočívá také v ochraně životního prostředí a prevenci požárů,“ připomněl Dubač.

Očekávaný boom nenastal

Podle krajského radního pro školství Jiřího Jandy (ČSSD) se po vydání vládního nařízení o povinných pravidelných kontrolách spalinových cest očekával rostoucí zájem o kominické řemeslo, ale žádný boom v počtu uchazečů nenastal. Kominíků je pořád málo. „Pokud čerství tovaryši budou mít zájem u řemesla zůstat, uplatnění určitě najdou,“ domnívá se Janda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám