Hlavní obsah

Etické chování není ve vedení firem samozřejmostí

Novinky, kil

Osmnáct procent finančních profesionálů se setkalo s neetickým jednáním vedení firmy v oblasti financí, přibližně každý desátý z nich řešil tuto situaci výpovědí

Foto: Profimedia.cz

Podle průzkumu se zvyšují požadavky na odborné a technické znalosti finančních ředitelů.

Článek

Se zásadním rozporem mezi veřejným zájmem, zájmem zaměstnavatele a osobním zájmem se podle nového průzkumu ACCA (Asociace certifikovaných účetních) ve své praxi setkalo osmnáct procent finančních profesionálů.

V jednašedesáti procentech došlo po vzájemné diskusi k přehodnocení stanoviska firmy. Ve více než 15 procentech případů však finanční manažer nebyl schopen uhájit svůj názor a firma prosadila své stanovisko v rozporu s profesní etikou. To jsou hlavní zjištění druhého ročníku průzkumu, který zkoumal stav reputace, společenské hodnoty a zodpovědnost účetní profese v České republice a na Slovensku.

Požadavky v rozporu se zákonem

Z několika dřívějších zjišťování ACCA vyplynulo, že finanční manažeři jsou často žádáni o zastavení stejných pohledávek více bankám, odpisy majetku v rozporu s jeho životností nebo o redukci informací v účetní závěrce pod úroveň požadovanou zákonem.

„Výsledky průzkumu jasně hovoří o vlivu finančních profesionálů na zdravé fungování firmy a korespondují s údaji loňského roku, kdy bylo o nesprávné účtování požádáno necelých dvacet procent respondentů, a to zejména v souvislosti se zavedením milionářské daně v roce 2013. Přitom vedle odpovědnosti za komerční úspěch firmy považují respondenti za největší úkoly finančních ředitelů právě efektivní výběr daní a vytváření stability na finančních trzích,“ uvedla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Situace se zlepšuje

Vliv ekonomické situace na reputaci účetní profese byl v letošním průzkumu hodnocen optimističtější než v roce předchozím. Zatímco v roce 2013 pociťovalo v souvislosti s aktuální ekonomickou situací rostoucí tlak na finanční oddělení 37 procent respondentů, zhoršené postavení ve firmě letos zaznamenalo 26 procent finančních profesionálů.

Rostou požadavky na odbornost

Podle průzkumu se také zvyšují požadavky na odborné a technické znalosti finančních ředitelů a profesionálů pracujících v korporátních financích. S ohledem na zvyšující se nároky na profesní odbornost považují tři čtvrtiny (74 procent) respondentů za zásadní členství v profesních organizacích, jež jim umožňuje další vzdělávání v oboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám