Hlavní obsah

Češi pasivně čekají na lepší pracovní nabídku

Novinky, kil

Většina českých zaměstnanců je se svým současným zaměstnavatelem spokojena a po změnách výrazně netouží. Pokud už se k nim odhodlají, nejčastějším důvodem jsou lepší podmínky v nové práci. Vyplývá to z aktuálního průzkumu personálně poradenské společnosti Randstad Workmonitor.

Foto: Profimedia.cz

Oživení na trhu práce se odráží v mírném optimismu zaměstnanců.

Článek

Lidé se do změny zaměstnání sami nehrnou - novou práci si v začátku letošního roku aktivně hledalo jen 7 % pracujících; 83 % ale bylo připraveno zvážit jinou – lepší – nabídku.

Právě lepší podmínky jasně vedly v žebříčku důvodů, proč Češi měnili v prvním čtvrtletí práci (46 %). Na druhém místě byla nespokojenost se zaměstnavatelem (28 %), která přitom ještě loni ve stejném období stála na první příčce. Jako třetí nejčastější příčinu odchodu ze zaměstnání uváděli respondenti organizační změny, například zrušení pracovního místa (26 %).

Trh práce oživuje

„Práci v uplynulém půlroce skutečně změnilo jen 12 % lidí, což je zhruba o polovinu méně než u našich sousedů v Německu nebo Polsku. Tento stav dobře ilustruje stagnaci, která na trhu práce panovala až do začátku letošního roku,“ říká Hana Púllová, ředitelka personální společnosti Randstad a zároveň upozorňuje:

„Trh se ale začíná zase hýbat, firmy potřebují posílit prodej, takže hledají zdatné obchodníky napříč obory. Stálicí mezi poptávanými obory jsou technické pozice od vyučených až po inženýry a celý sektor IT, kde jsme vždy obsazovali pozice od vývojářů, přes programátory až po obchodní a strategické pozice bez ohledu krizi.“

Chybí zkušení zaměstnanci

Podle Púllové ale obecně panuje nedostatek zkušených lidí v jakýchkoli profesích a pozicích: „O odborníky je největší zájem a firmy si je přetahují. Těžší pozici mají naopak absolventi nebo lidé s krátkou praxí. Navíc se stále ještě nezlepšila jazyková vybavenost kandidátů, a to bez ohledu na věk. Ani lidé čerstvě po škole často nemají znalost jazyka alespoň na konverzační úrovni, naopak mívají nepřiměřeně vysoké nároky na výši platu.“

Ti, co práci mají, se o ni nebojí

Oživení na trhu práce se odráží v mírném optimismu zaměstnanců. Počet optimisticky naladěných lidí se oproti výsledkům za poslední dva 2 roky mírně zvýšil a má nadále rostoucí tendenci. Téměř šedesát procent (59 %) zaměstnaných věří, že by byli schopni najít si v průběhu následujících šesti měsíců srovnatelnou práci, 74 % je přesvědčeno, že by si našli nějakou jinou práci. Strach ze ztráty zaměstnání pociťuje jen pětina zaměstnanců.

Ekonomické oživení je znát

„Ekonomické oživení, zejména ve výrobním průmyslu, je skutečně patrné. V některých oborech už dokonce panuje nedostatek lidí, kteří by splňovali požadavky zaměstnavatelů. Na druhé straně na trhu práce existuje víceméně konstantní počet lidí, kteří práci najít nemohou, a ten se bohužel ani s rostoucí ekonomikou nemění. Na vině je zejména nesoulad jejich kvalifikace s reálnými požadavky trhu,“ říká Hana Púllová.

O povýšení se moc nezajímáme

A jak jsou na tom Češi s kariérním růstem? Jak ukázal Randstad Workmonitor, více než polovina zaměstnanců (58 %) se na něj vůbec nesoustředí a dalších 38 % uvedlo, že ve svém snažení nejsou příliš aktivní. Pouze 4 % zaměstnanců v průzkumu přiznala, že na svém povýšení usilovně pracují a že je to pro ně důležité kritérium při rozhodování o setrvání v zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám