Hlavní obsah

Výpomoc v domácnosti se stává běžnou

Právo, kil

Pracovní nasazení a demografické změny v rodinách, kdy se aktivně pracující lidé musejí starat vedle dětí i o starší členy rodiny, přivádí stále více domácností k úvahám o využití externí výpomoci.

Foto: Profimedia.cz

V pořadí druhou nejvyhledávanější je výpomoc s péčí o seniory.

Článek

Pracovní portál Profesia.cz se proto zeptal svých návštěvníků, zda a jaké služby v domácnosti vyhledávají.

Téměř polovina pomoc využívá

Téměř každý druhý respondent (45 %) odpověděl, že služby v domácnosti využívá. Nejvíce je vyhledávaná výpomoc spojená s dětmi (17 %), jako je hlídání nebo doučování. Dále se jedná o pomoc se seniory (14 %) a s domácími pracemi (14 %). Plná třetina (34 %) dotázaných uvedla, že by výpomoc uvítali, ale nemohou si ji dovolit. Pro pětinu respondentů (21 %) je pak pomoc v domácnosti stále nepřijatelná.

Skloubit pracovní život s osobním

„V této složité době lidé těžko hledají rovnováhu mezi pracovními povinnostmi a časem na odpočinek. Den má ale omezený počet hodin, proto bývá stále běžnější, že si lidé zjednají pracovní výpomoc. Využívání služeb v domácnosti tak již není pouze výsadou nejbohatších, padlo i tabu pustit si někoho ,cizího‘ do bytu nebo k našim blízkým. Je však pravdou, že peníze zde stále hrají roli, což potvrzuje i třetina respondentů, kteří by o pomoc stáli, ale nemohou si ji dovolit,” uvedla Eva Havlíčková z inzertního portálu Domelie.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám