Hlavní obsah

Zlaté české ručičky nevymřely

Právo, Pavel Orholz

Velkou pozornost získala na nedávné výstavě Hobby soutěž parketářů, kde se předvedli nejlepší borci z celé Evropy. I přes deštivé počasí dorazily na výstaviště v Českých Budějovicích desetitisíce návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitních řemeslníků pyšných na svoji práci dlouhodobě ubývá.

Článek

Vítězství v jubilejním desátém ročníku mistrovství Evropy parketářů, které se v České republice uskutečnilo vůbec poprvé, dosáhl polský zástupce Daniel Szylar, druhé místo obsadil jeho krajan Michal Luka, o třetí místo se pak podělili Benjamin Thaler z Itálie a Stefan Fischhaber z Německa. Češi Michal Bobek a Pavel Čonka skončili čtvrtí.

Zabodovali opět učni ze Zeleného pruhu

Mimosoutěžní cenu, kterou pro pražskou Střední školu technickou Zelený pruh vybojovala Tereza Ježková a Martin Vydra, předala vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Jihočeského kraje Ing. Hana Šímová.

Manuální zručnost má budoucnost

„Jakákoli forma propagace a podpory řemesel je nesmírně cenná. Ať už formou soutěže, nebo například motivačních stipendií, která kraj každoročně pravidelně vyhlašuje. Je samozřejmě důležité, aby řemesla nezanikla, proto musíme ukázat, že manuální zručnost a píle má budoucnost a kvalitní řemeslník bude dobře oceňován,“ konstatovala Šímova.

Řemeslné talenty je třeba rozvíjet

Hlavní organizátor mistrovství, zástupce ČR v Evropském svazu parketářů EUFA P+F a ředitel Dokumentačního informačního evropského centra se sídlem v Jablonci nad Nisou Jiří Dvořák je přesvědčen, že řemesla mají u nás řadu talentů, které je třeba rozvíjet.

Řemeslo není nic podřadného

„Zlatých českých ručiček neubývá, jen je málo využíváme, a proto kvalitních řemeslníků pyšných na svoji práci dlouhodobě ubývá. Tento trend chceme zvrátit. Věřím, že toto mistrovství napomohlo odbourat vžitý předsudek, že řemeslo je něco podřadného a je jen pro ty méně nadané,“ zdůraznil Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám