Hlavní obsah

Dva lidé ze tří jsou ochotní pracovat za nižší než průměrnou mzdu

Právo, kil

Šedesát devět procent dotázaných by nastoupilo za nižší než průměrnou mzdu, která ve čtvrtém čtvrtletí 2013 činila podle Českého statistického úřadu 26 637 Kč. Za zákonem stanovenou minimální mzdu 8 500Kč by pracoval jen každý desátý člověk a šest procent dotázaných by naopak nepracovalo za nižší mzdu než 41 000 Kč. Tvrdí to alespoň pracovní portál Profesia.cz, který se dotázal svých návštěvníků, jaká je minimální hrubá mzda, za kterou by byli ochotni pracovat.

Foto: Profimedia.cz

Rozdíl mezi čistým příjmem zaměstnance a mzdovým nákladem zaměstnavatele činí skoro 10 000 Kč.

Článek

Šest procent návštěvníků, kteří uvedli minimální nástupní plat vyšší než 41 000 Kč, podle portálu zřejmě představuje nedostatkové experty na trhu a manažery, kteří s pravomocí nesou i zodpovědnost.

Velký rozdíl mezi čistou mzdou a náklady zaměstnavatele

„Minimální mzda, za níž je většina dotázaných ochotna pracovat, se pohybuje od 13 000 do 18 000 Kč. Vezmeme-li její horní hranici 18 000 Kč hrubého, představuje čistý příjem 14 460 Kč, což je suma, která přijde zaměstnanci na účet. Mzdové náklady zaměstnavatele na takového zaměstnance však dosahují výše až 24 120 Kč. Rozdíl mezi čistým příjmem zaměstnance a mzdovým nákladem zaměstnavatele tak činí skoro 10 000 Kč, což není zanedbatelná částka, nemluvě o dalších nákladech, které vytvoření pracovního místa přináší,“ komentovala výsledky průzkumu Kateřina Jaroňová z portálu Profesia.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám