Hlavní obsah

Čeští studenti získali tři stříbra na „olympiádě“ vědeckých talentů

Novinky, kil

Tři studenti, tedy celá polovina českého soutěžního týmu, vybojovali stříbrné medaile v celosvětovém finále největší soutěže v oboru vědy a techniky určené pro studenty středních škol - Intel ISEF 2014 - v americkém Los Angeles.

Foto: Archiv INTEL

Český soutěžní tým na studentské olympiádě Intel ISEF v Los Angeles.

Článek

Matematický projekt Aranky Hruškové, monitor životních funkcí velikosti náramkových hodin Marka Nováka a preparát proti HIV Robina Kryštůfka uspěly v konkurenci 1700 mladých vědeckých talentů ze 70 zemí. Hlavní Cenu Gordona Moorea získal patnáctiletý Američan Nathan Han, který vyvinul softwarový nástroj schopný identifikovat mutace genů způsobující rakovinu prsu.

Bodoval už podruhé

Nejvíce cen - tři - si z Los Angeles domů veze Marek Novák, reprezentující ještě svou předchozí školu - českobudějovické Gymnázium Jírovcova. Nejcennější je druhé místo v kategorii elektrické a mechanické inženýrství, které obsadil již loni při své premiéře v loňském ročníku soutěže. K obhajobě navíc přibyly i zvláštní ceny od NASA a od firmy United Technologies.

Monitor zdraví v hodinkách

Marek se představil s vylepšeným modelem svého zařízení schopného sledovat zdravotní stav jednotlivců i skupin od novorozenců až po seniory. Zatímco loni mělo jeho zařízení schopné prostřednictvím senzorů bezdrátově monitorovat životní funkce velikost menší krabičky, letos se mu již podařilo vměstnat ho do náramkových hodinek.

Boj s virem HIV

Syntéza nových metallakarboranových inhibitorů HIV-1 proteasy - tak zní název práce, která v kategorii biochemie vynesla stříbrnou medaili Robinu Kryštůfkovi. Student pražského Gymnázia Na Vítězné pláni rovněž získal zvláštní cenu Americké asociace farmaceutů za svůj výzkum v oblasti vývoje léků proti HIV.

Vlastnosti řetězových zlomků

Třetí česká stříbrná medaile patří Arance Hruškové z pražského Gymnázia Christiana Dopplera v kategorii matematika. V práci s názvem Řetězové zlomky kvadratických iracionalit se zabývala některými, pro laika těžko uchopitelnými vlastnostmi řetězových zlomků. Ty jsou dnes hojně využívány v počítačové aritmetice, protože práce s nimi často umožňuje větší přesnost a někdy i rychlost, než je tomu při práci s desetinnou reprezentací.

Umístění v soutěži Intel ISEF Aranku Hruškovou přiblíží ke splnění jejího přání studovat matematiku na univerzitě v Cambridge, ale již v tuto chvíli si může být jista přijetím na prestižní americkou univerzitu MIT.

Mladí lidé jsou klíčem

„Svět potřebuje více vědců, aby mohl vytvářet více pracovních míst a podporovat ekonomický růst. Věříme, že mladí lidé jsou klíčem k inovacím a že tito vítězové budou inspirovat své vrstevníky k tomu, aby se zabývali vědou, technologiemi a matematikou, jež představují základy kreativity,“ uvedla Wendy Hawkinsová, ředitelka Nadace společnosti Intel.

Cesta k vědecké kariéře

Intel ISEF je nejprestižnější soutěží pro studenty středních škol, do které se probojuje pouze absolutní špička vědeckých talentů. Letos to bylo téměř 1700 studentů z více než sedmdesáti zemí světa, kteří prošli sítem 550 národních a regionálních soutěží. Motivace uspět ve finále je velice silná: pokud dotyčný projekt zaujme porotce, mezi nimiž se nacházejí i nositelé Nobelovy ceny, může účastník počítat nejenom se zajímavou finanční prémií, ale prestižní ocenění otevírá cestu k další vědecké kariéře.

Reklama

Výběr článků

Načítám