Hlavní obsah

Pracovních úrazů v Česku ubývá

Státní úřad inspekce práce (SÚIP) evidoval loni 40.128 pracovních úrazů. Z nich 109 bylo smrtelných a 1.367 vážných, kdy poranění strávili v nemocnici víc než pět dnů. Novinářům to sdělil ředitel úřadu Rudolf Hahn.

Foto: Profimedia.cz

Před deseti lety byla celková úrazovost přibližně o 50 procent vyšší.

Článek

Podle Hahna v posledních deseti letech úrazů i úmrtí v práci ubývá. Loni inspektoři zaznamenali 40.836 úrazů, předloni 42.433.

Před deseti lety byla situace horší

"V posledních letech úrazovost klesá jak co do počtu pracovních úrazů, tak i v četnosti smrtelných úrazů. Přibližně před deseti lety byla smrtelná úrazovost dvojnásobná a celková úrazovost přibližně o 50 procent vyšší," upřesnil Hahn. Zdůraznil nicméně, že čísla představují úrazy, o nichž se úřady dozvědí. Řadu zranění totiž firmy nenahlásí.

Roli sehrála i krize

Podle ředitele úřadu roli v poklesu počtu úrazů hraje i ekonomická krize, v jejímž důsledku klesá zaměstnanost. Dalším faktorem je pak technický pokrok a nové technologie. Ředitel úřadu ale neočekává, že by s nynějším postupným oživováním ekonomiky úrazů výrazně přibylo.

Pomoci mohou odbory

Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) plánuje, že by v budoucnu inspektoři práce měli víc spolupracovat s odbory. "Bez nich nemohou být kontroly na pracovišti úspěšné. Chceme ale zároveň spolupracovat i se zaměstnavatelskými svazy," uvedla Marksová.

Motivaci firem má podpořit ocenění

Firmy má ke zlepšování pracovních podmínek motivovat i ocenění Bezpečný podnik. Získalo ho dosud 74 zaměstnavatelů.

SÚIP má po republice osm inspektorátů a pracuje pro něj celkem 532 inspektorů. Bezpečnost práce sleduje asi 200 z nich. Zhruba 150 lidí se věnuje dodržování pracovně právních předpisů, zbytek pak nelegálnímu zaměstnávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám