Hlavní obsah

Prestižní ocenění českého projektu Patron

Novinky, kil

Český projekt Patron nevládní organizace Liga otevřených mužů, který pomáhá mladým mužům odcházejícím z dětských domovů, získal prestižní mezinárodní cenu SozialMarie. Cenu uděluje rakouská nadace Unruhe projektům, jež inovativním způsobem řeší sociální problémy.

Foto: archiv LOM

Lukáš Talpa s účastníky projektu Patron.

Článek

„Patroni“ jsou zkušení otcové nebo muži, kteří dlouhodobě pracují s mládeží. Pomoc ve formě dobrovolnické práce a navázání dlouhodobějšího osobního vztahu s kluky z dětských domovů vidí jako smysluplnější než pouhou finanční podporu.

Věnují svůj volný čas druhým

„Umístění v souteži SozialMarie vnímáme jako ocenění práce všech, kteří na projektu spolupracují, věnují svůj volný čas a energii mladým mužům z dětských domovů, podnikají s nimi různé aktivity, sdílí s nimi svůj život a stávají se jim oporou ve chvílích, kdy opouštějí relativní bezpečí dětského domova“ komentuje ocenění Lukáš Talpa, manažer projektu Patron.

Nemusejí zvládat zátěž

Mladí muži z dětských domovů po přechodu do běžného života totiž nemusejí zvládat zátěž související s nalezením a udržením zaměstnání či hospodaření s výdělkem. Navíc jim chybí pozitivní mužské vzory, na které by se mohli v případě těžkostí obracet. Podle studie MV ČR má až 51% dětí, které prošly dětským domovem, problémy se zákonem. Patronský systém by měl tento stav pomoci změnit.

Být v případě potřeby „po ruce“

„Smysl patronství vidím v tom, že jsme tu vedle sebe, máme na sebe telefon a víme, že si můžeme kdykoliv zavolat a pohovořit o našich světech, snech, vizích i plánech. A to rozhodně není málo,“ říká jeden z patronů, Petr Naske.

„Smysl patronství vidím v tom, že jsme tu vedle sebe, máme na sebe telefon a víme, že si můžeme kdykoliv zavolat a pohovořit o našich světech, snech, vizích i plánech. A to rozhodně není málo,“ říká jeden z patronů, Petr Naske.

Liga otevřených mužů (LOM) se zaměřuje na kvalitu života dnešních mužů. Od svého vzniku v roce 2006 se věnuje veřejně prospěšné činnosti v různých oblastech týkajících se života mužů: propaguje aktivní otcovství, mužskou solidaritu, prevenci násilí na ženách a dětech, mužské zdraví a větší zastoupení mužů ve výchově a vzdělávání dětí. Pro více informací kontaktujte lukas.talpa@ilom.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám