Hlavní obsah

Lidovcům vadí zaostávání Česka v částečných pracovních úvazcích

Česká republika znatelně zaostává za zbytkem Evropy v částečných pracovních úvazcích. Novinářům to řekl zastupitel městské části Brno-sever Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj to chce strana změnit a zvýhodněním odvodů motivovat zaměstnavatele, aby částečné úvazky nabízeli.

Foto: Profimedia.cz

Částečné úvazky jsou žádané hlavně mezi matkami s malými dětmi.

Článek

V Česku pracuje na zkrácený úvazek pouze něco přes jedno procento mužů.

Žádají o ně hlavně matky s dětmi

"Zaměstnavatelé zkrácené pracovní úvazky nenabízejí, protože pro ně nejsou výhodné," uvedl Hladík. Podle něj jsou přitom částečné úvazky žádané hlavně mezi matkami s malými dětmi, studenty nebo důchodci.

Zvýhodnit zaměstnavatele daňově

"Řešením by mohlo být zvýhodnění při odvodech pro zaměstnavatele, kteří by za pracovníky s částečným úvazkem neplatili plnou sazbu sociálního a zdravotního pojištění, ale pouze určitý koeficient. Stalo by se to pro ně finančně výhodné a takovéto pracovní příležitosti by vytvářeli," řekl Hladík. V současnosti zaměstnavatelé odvádějí za zaměstnance na sociálním a zdravotním pojištění 35 procent z jejich hrubé mzdy.

Částečné úvazky jsou v Česku neobvyklé

"Nabídka zaměstnání na částečný pracovní úvazek je spíš neobvyklá," řekl ČTK Josef Bürger, který je pověřený řízením Úřadu práce ČR v Brně. Právě v Brně bylo podle posledních údajů na konci března 992 volných pracovních míst, z nichž bylo na zkrácený úvazek jen 64.

V České republice podle Hladíka pracuje na zkrácený úvazek pouze 1,3 procenta mužů a 5,8 procenta žen. "V členských zemích Evropské unie pracuje na částečný poměr mnohem více lidí. V Nizozemí je to skoro 16, v Dánsku 13 a v Irsku přes 12 procent mužů," dodal Hladík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám