Hlavní obsah

Šestice českých studentů jede na „olympiádu“ vědeckých talentů do USA

Novinky, kil

Monitor životních funkcí velikosti náramkových hodinek, organické články pro fotovoltaiku nebo vývoj léčivých preparátů proti HIV či defektům, jako je diabetická noha. To jsou některé z projektů, jejichž vysoká vědecká úroveň vynesla autory mezi finalisty nejprestižnější světové soutěže v oboru vědy a techniky – Intel ISEF 2014.

Foto: archiv Intel

Letošní finalisté soutěže Intel ISEF 2014 v Los Angeles

Článek

Letošní „olympiáda“ středoškolských vědeckých talentů proběhne v Los Angeles a šest českých studentů (Michael Bátrla, Gymnázium T.G. Masaryka, Zastávka, Aranka Hrušková, Gymnázium Christiana Dopplera, Praha, Václav Kotyza, Letohradské soukromé gymnázium, Robin Kryštůfek, Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha, Jan Mazáč, Mendelovo gymnázium Opava, Marek Novák, Gymnázium Jírovcova, České Budějovice), je připraveno bojovat o nejcennější kovy.

V kalifornské metropoli budou od pondělí 12. května jejich projekty v nejtvrdší možné konkurenci účastníků hodnotit elitní porotci, nezřídka nositelé Nobelových cen. V pátek 16. května budou vyhlášeni vítězové v sedmnácti vědeckých kategoriích včetně absolutního vítěze.

Už účast představuje vrchol

„Intel ISEF je pro každého středoškolského studenta s vědeckými ambicemi absolutní vrchol. Do více než 550 národních a regionálních soutěží se ve více než 70 zemích světa zapojuje přes sedm milionů studentů, z nichž vzejde skutečná špička vědeckých talentů. Pokud dotyčný projekt uspěje, může autor (a navíc i jeho škola) získat zajímavou finanční prémii z celkového objemu cen přesahujících v přepočtu 80 milionů korun,“ říká Pavel Kubů, manažer pro vzdělávání ze společnosti Intel, který je v Česku za Intel ISEF odpovědný.

Loni zvítězil rumunský zástupce

Loni si nejcennější trofej Gordona Moorea honorovanou 75 tisíci dolarů odvezl do Rumunska teenager Ionut Budisteanu, který byl oceněn na využití umělé inteligence k vytvoření modelu nízkonákladového automobilu, který je schopen sám sebe řídit.

Ani čeští studenti nepřišli zkrátka: Michaela Krákorová z brněnského gymnázia v Řečkovicích skončila třetí v kategorii anorganické chemie a Marek Novák z budějovického Gymnázia Jírovcova získal druhé místo v kategorii elektrické a mechanické inženýrství.

Bude soutěžit už podruhé

Právě Marek Novák bude mít šanci svoje loňské výjimečné umístění ještě vylepšit: nominoval se na Intel ISEF podruhé, což se doposud nikomu z českých studentů nepodařilo. Porotě představí vylepšený model svého zařízení schopného sledovat zdravotní stav jednotlivců i skupin od novorozenců až po seniory.

„Oproti minulému roku, kdy jsem soutěžil s osobním monitorem vitálních funkcí velikosti menší krabičky, došlo k velkému pokroku – zařízení pro sběr a analýzu dat má velikost větších náramkových hodinek a komunikuje bezdrátově s nepřeberným počtem nepatrných senzorů, které uživatel nosí na těle - od EKG, měření saturace krve a akcelerometru pro snímání pohybu až po měření okolního tlaku vzduchu a GPS lokalizaci,“ shrnuje Marek posun ve svém projektu.

Dolaďují prezentace

Šestice finalistů z ČR v čase zbývajícím před odletem do Los Angeles dolaďuje své prezentace včetně velkoformátových posterů. Ve vystoupení před porotou bude také záležet na jejich angličtině, na níž intenzivně pracují. Čeká je finále, které může hodně napovědět o jejich vědecké budoucnosti; všichni do něj jdou s očekáváním a těší se na setkání s nobelisty a na možnost výměny kontaktů s vědci a vrstevníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám